Rath kľučkuje na súde. Zmenou obhajoby naťahuje čas

Bývalý vplyvný český politik David Rath odďaľuje vynesenie rozsudku v procese, v ktorom by ho súd mohol potrestať až dvanástimi rokmi väzenia a prepadnutím majetku. Mení advokátov, čo spôsobuje, že obhajoba nemôže predniesť záverečnú reč, čím sa predlžuje smerovanie k verdiktu.

21.05.2015 11:54
debata (1)

Exposlanec a zároveň niekdajší stredočeský hajtman sa podľa obžaloby zaplietol do veľkej korupčnej kauzy. Prokuratúra mu kladie za vinu, že sa obohatil pri verejných zákazkách. Škandál vypukol v máji 2012, keď polícia prichytila Ratha, ako si v škatuli na víno nenesie fľaše, ale má v nej sedem miliónov českých korún. (On opakuje, že netušil, že sú tam bankovky.) Rath vymenil svojich dvoch advokátov, keď mali vystúpiť so záverečnou rečou. Nový musí dostať čas, aby sa oboznámil so spisom. Obžalovaný tak naťahuje čas. Nepostupuje protiprávne, využíva medzeru v zákone, ktorú sa v Česku už chystali odstrániť, ale zatiaľ nenastala zmena. Obžalovaný sa zjavne snaží zamiešať karty dokonca tak, aby sa proces možno začal odznovu. Keď vypovedal plnú moc dvom advokátom, vybral si obhajcu Michala Pacovského, strýka sudcu Roberta Pacovského. Tým by mohlo vzniknúť podozrenie zo zaujatosti muža v justičnom talári, čo by teoreticky mohlo viesť k novému pojednávaniu.

Michal Pacovský sa však zriekol obhajoby Ratha. „Povedal, že sa cíti podvedený, pretože si myslel, že ho má zastupovať v inom prípade na súde,“ napísal portál iDNES. Faktom je, že Rath má v ruke papier, na ktorom je podpis Michala Pacovského, že súhlasí s prebratím plnej moci. Aj keď mu ju vypovedal, podľa zákona má zastupovať obžalovaného ešte 15 dní.

Medzitým súd pridelil Rathovi advokáta ex offo (z úradnej moci). V lehote určenej súdom si totiž nenašiel nového. Lenže expolitik hovorí, že ho má obhajovať Michal Pacovský. Meno advokáta z úradnej moci ešte nepozná – musí prevziať na pošte zásielku zo súdu. Tento úkon môže tiež naťahovať.

Prokurátor Petr Jirát poznamenal, že tak ako postupuje Rath, podobne to robia iní obžalovaní. „Býva to posledná zúfalá obštrukcia, ako zmariť finále hlavného pojednávania. Začnú vypovedať plnú moc, noví advokáti žiadajú čas na preštudovanie spisu. Úprimne povedané – očakával som to,“ uviedol Jirát pre server Lidovky.

Súd s Rathom sa začal v auguste 2013. Úvodné mesiace procesu sa nachádzal vo väzbe, z ktorej ho prepustili v novembri uvedeného roku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #David Rath