Eurokomisia vraj chce navrhnúť prerozdelenie 40-tisíc utečencov

Európska komisia sa budúcu stredu chystá navrhnúť prerozdelenie medzi krajiny Európskej únie 40 000 utečencov z Ázie a Afriky, ktorí v súčasnosti žiadajú v Taliansku a v Grécku o azyl. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje komisie.

22.05.2015 20:54
debata (87)

Údajne chystaný presun 40 000 ľudí sa týka utečencov zaradených do programu takzvaného premiestňovania, teda pomoci s prechodným rozdeľovaním migrantov do iných krajín EÚ v situácii, keď niektoré hraničné krajiny únie nie sú schopné príval zvládať.

Podľa agentúry ANSA ide podľa predbežných údajov minimálne o 24 000 žiadateľov o azyl vyskytujúcich sa v súčasnosti v Taliansku a o 16 000 v Grécku. Odhady ale idú aj ku 36 000, 40 000 a až 60 000 ľudí na talianskom území, ktorí môžu spĺňať podmienky prerozdelenia do ďalších štátov EÚ.

Brusel pôvodne pevné číslo nechcel stanovovať. Podľa Reuters bolo číslo 40 000 navrhnuté, aby sa prekonal odpor krajín, ktoré proti kvótam majú námietky. Agentúra pritom poukazuje hlavne na Francúzsko.

Komisia chce však do konca roka pripraviť návrh na stále rozdeľovanie žiadateľov o azyl medzi jednotlivými členskými krajinami.

Pôjde o už druhý návrh Európskej komisie na prerozdelenie utečencov. Ďalšou oblasťou týkajúcou sa kvót je takzvané presídľovanie, keď by jednotlivé členské krajiny mali v rokoch 2015 a 2016 v rámci celoeurópskeho programu poskytnúť útočisko ľuďom, u ktorých už je jasné, že majú nárok na medzinárodnú ochranu, a ktorí sa zatiaľ nachádzajú mimo Európy. Celkom by sa mal program týkať 20 000 osôb.

Hraničné krajiny EÚ sa sťažujú na zjavnú nerovnomernosť v potýkaní sa s utečeneckou problematikou. Len šesť členských krajín Európskej únie z celej dvadsaťosmičky teraz vybavuje zhruba 77 percent žiadostí o azyl.

Vlani bolo na území Európskej únie 600 000 žiadateľov o azyl. Nie sú preto vylúčené tlaky na „spravodlivejšie“ prerozdelenie prisťahovalcov aj v tak rozsiahlom meradle.

Od začiatku roka pribudlo v EÚ ďalších 60 000 utečencov utekajúcich pred vojnami a chudobou v Ázii a v Afrike, z toho viac ako polovica v Taliansku.

Návrhy Európskej komisie budú vo väčšine prípadov vyžadovať konzultáciu s Európskym parlamentom a súhlas kvalifikovanej väčšiny krajín EÚ, ktorá zodpovedá 15 krajinám únie, predstavujúcim avšak najmenej 65 percent európskych občanov.

Británia, Írsko a Dánsko, ktoré majú výnimky v otázkach azylovej a prisťahovaleckej politiky, víz a hraničných kontrol, by podľa všetkého nemali v tejto záležitosti hlasovať.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migranti