Malajzia objavila masové hroby s telami migrantov

Malajzijská polícia objavila hromadné hroby s desiatkami mŕtvol. Údajne ide o utečencov z Barmy patriacich k moslimskej menšine Rohingov.

24.05.2015 16:42
Malajzia, Thajsko Foto: ,
Na snímke malajzijsko-thajská hranica.
debata

Malajzijský minister vnútra Ahmad Zahid Hamidi označil nález za šokujúci. „Je to stále predmetom vyšetrovania,“ oznámil minister Hamidi novinárom s tým, že sa ešte len zisťuje, či ide o obete pašerákov ľudí. Tiež odmietol špekulovať o počte mŕtvych.

Noviny Utusan Malaysia napísali, že polícia našla 30 veľkých hrobov s pozostatkami dokonca stoviek ľudí v dvoch lokalitách v severnom štáte Perlis pri hraniciach s Thajskom. V hrobe v Padang Besaru na severe krajiny leží podľa všetkého asi stovka pozostatkov, uviedla agentúra DPA.

„Myslím, že ide o predbežné zistenia a nakoniec ja si myslím, že číslo by mohlo byť vyššie, než je toto,“ povedal minister vnútra, ktorý tiež referoval o nájdení táborov v blízkosti hraníc, ktoré podľa neho mohli fungovať najmenej päť posledných rokov.

Rohingovia utekajú pred perzekúciou v Barme buď na lodiach cez Bengálsky záliv, alebo pozemnou cestou cez Thajsko najmä do Malajzie alebo Indonézie, kde tvoria väčšinu obyvateľstva moslimovia.

Krajina už v posledných rokoch prijala asi 45 000 Rohingov, teraz ale jej predstavitelia hovoria, že ďalších utečencov už prijať nemôžu. Podobné postoje zastávajú aj zástupcovia indonézskych a thajských úradov.

Tiež thajské úrady objavili v posledných týždňoch v džungli nelegálne tábory pre migrantov a hromadné hroby, ktoré pravdepodobne obsahovali telá utečencov, a rozhodli sa razantne zakročiť proti pašerákom ľudí, ktorí situácia utečencov zneužívajú k vlastnému obohateniu. Podľa všetkého ide ale aj o drsnejšie kriminálne živly, ktoré v prípade komplikácií neváhajú migrantov aj vraždiť.

Práve zvýšená aktivita thajských bezpečnostných zložiek vedie v posledných týždňoch k tomu, že Rohingovia volia skôr námornú cestu, ktorú vzhľadom k svojmu zemepisnému umiestneniu volí tiež Bangladéšania utekajúci pre zmenu pred hlbokou chudobou.

Len za posledné dva týždne pristálo podľa OSN pri malajzijských a indonézskych brehoch viac ako 3500 utečencov. A okolo 2000 ich je v súčasnosti na mori. Panujú obavy o ich osud vzhľadom k tomu, že sa blíži monzúnové obdobie, ktoré sprevádzajú v Indickom oceáne mohutné víchrice. Pápež František vyzval vo svojej modlitbe medzinárodné spoločenstvo, aby sa zasadilo o záchranu utečencov v tejto oblasti, ktorá začína čeliť podobnej migračnej kríze ako Stredomorie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #Malajzia #migranti #masové hroby