Prokurátor navrhol Jane Nečasovej trest vo výške 3 až 4 roky väzenia

Väzenie na 3 až 4 roky požaduje prokurátor pre obžalovaných v prípade zneužitia vojenskej tajnej služby v kauze Nagyová. Obžalovaní sú bývalá riaditeľka kabinetu predsedu vlády Jana Nečasová (predtým Nagyová), bývalí riaditelia Vojenského spravodajstva Ondrej Páleník a Milan Kovanda a tiež spravodajca Jan Pohůnek.

25.05.2015 12:38
debata (8)

Ako informuje spravodajský portál Českej televízie,súd prerokoval na pojednávaní posledný dôkaz, ktorý dostal v prípade monitorovania bývalej ženy expremiéra Petra Nečasa Vojenským spravodajstvom, a prešiel na záverečné reči.

Štátny zástupca v tej svojej navrhol pre obžalovaných väzenie na tri až štyri roky. Všetky tresty podľa neho majú byť nepodmienečné, Janu Nečasovú by chcel poslať za mreže na 3,5 roka. Najvyšší trest žiada žalobca pre bývalého riaditeľa Vojenského spravodajstva Milana Kovanda.

Prokurátor Rostislav Bajger uviedol, že záverečná reč bola náročná. „Myslím si, že sme súdu predložili všetky dôkazy, o ktorých si myslím, že sú podstatné. Sme presvedčení o vine všetkých obžalovaných,“ podotkol.

Ondrej Páleník tvrdí, že obžaloba žiadne dôkazy nemá a žalobcovu reč označil za „nezmysel“. Pripustil, že ho navrhnuté tresty neprekvapili.

Nasledujú záverečné reči obžalovaných. Všetky záverečné reči sú však neverejné, prokurátor aj obhajcovia sa zhodli, že ich verejný prednes by mohol ohroziť utajované skutočnosti.

Podľa obžaloby došlo k zneužitiu tajnej služby na osobné účely Jany Nečasovej, obhajoba naopak tvrdí, že akcia okolo Radky Nečasovej v novembri 2012 nebola sledovaním, ale snaha ochrániť premiérovu rodinu pred hroziacim nebezpečenstvom.

Vo zverejnených záznamov vyplýva, že monitorovali manželku predsedu vlády veľmi podrobne a pri bežných denných činnostiach, keď nakupovala alebo sa schádzala s kamarátkou. Označovali ju kódovým menom „Darwin“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Nečas #Jana Nagyová