'Milá pravica, kam sa na vás hrabú boľševici...'

Napriek vopred známemu výsledku hlasovania o nedôvere vláde Bohuslava Sobotku opozícia (TOP 09, ODS, hnutie Úsvit) iniciovala v utorok mimoriadne rokovanie snemovne. Pritom vládna koalícia má väčšinu 111 hlasov a k vyjadreniu nedôvery je potrebných 101 z 200 poslancov dolnej komory.

27.05.2015 09:22
Czech Republic... Foto: , ,
Česká opozícia využila hlasovanie o nedôvere kabinetu na "grilovanie" ministra financií Andreja Babiša.
debata (39)

Aj v tomto prípade poslanci využili hlasovanie ako možnosť v priamom televíznom prenose prezentovať názory vlastnej strany. Pôvodne hlavným dôvodom na zvolanie snemovne bolo „ustavičné zneužívanie moci v prospech jedného človeka“. Ním je podľa opozície Andrej Babiš (ANO), podpredseda vlády, minister financií a majiteľ spoločnosti Agrofert v jednej osobe.

„Ide o jasný konflikt záujmov, ktorý v takejto podobe neexistuje v žiadnej z demokratických krajín,“ nieslo sa rokovacou miestnosťou z úst viacerých opozičných politikov počas priameho televízneho prenosu. „Grilovanie“ Babiša nasledovalo po vládnej podpore biopalivám, na ktorých výrobe sa významne podieľa práve Babišov Agrofert. Podľa opozície kabinet tak vyhovel vicepremiérovi a ministrovi financií, čím sa „dopustil korupcie“.

Po tom, čo popoludní prešiel návrh o rokovaní aj po 21. hodine, pokračovala diskusia vzájomnými útokmi opozičných poslancov a členov vládnej koalície (ČSSD, ANO, KDU-ČSL). Jeden z „ústretových“ návrhov opozície spočíval napríklad v „premiestnení“ Babiša z kresla ministra financií do niektorého iného v rámci kabinetu. Poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák si v tejto súvislosti neodpustil uštipačnú poznámku: „Milá pravica, kam sa na vás hrabú boľševici. Vy ste nás, pravica, cvičili v tom, že na čele pravice majú byť úspešní, mladí, bohatí ľudia. Jedného sme tam dali a zase sa vám to nepáči.“

Frašku, na ktorú sa postupne premenila diskusia, sa usiloval zachrániť Miroslav Kalousek (TOP 09). „Nemyslite si, že vám všetko prejde,“ zastrájal sa v diskusii pred hlasovaním v narážke na istú vládnu stojednotku, ktorá každý opozičný útok odrazí.

V diskusii napokon prehovoril aj „kontroverzný“ minister Babiš. „Vy ste ma splodili, vy, skorumpovaná pravica. Veď som bol voličom ODS. Ak by ste nekradli, tak by som tu nestál,“ otvoril svoju reakciu na obvinenia z konfliktu záujmov minister financií v priamom prenose vysielanom aj portálom iDnes.

Vôbec prvé hlasovanie o nedôvere vláde iniciovala vtedy opozičná ODS v roku 2003. Z potrebných 101 hlasov však získala „iba“ 98, a tak neuspela v snahe zosadiť vládu Vladimíra Špidlu. V prípade rokovania poslancov o nedôvere vláde snemovňa nehlasuje o programe. Iniciátori mimoriadneho snemovania hlasujú o kabinete vždy menovite podľa abecedy.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #hlasovanie o nedôvere #Andrej Babiš