Príliv utečencov neustáva, od piatka zachránili na mori 4 200 ľudí

V Stredozemnom mori zachránili od piatka viac ako 4 200 utečencov, ktorí sa chceli dostať na rybárskych lodiach a nafukovacích člnoch do Európy. Utečencov prevažne z Afriky zachraňovali na 22 miestach talianske, írske, nemecké, belgické a britské lode. Ide o jednu z najväčších utečeneckých vĺn v tomto roku.

30.05.2015 15:26
migranti, utečenci, Európa Foto: ,
Len za necelé dva dni - od piatka - zachránili na Stredozemnom mori vyše 4-tisíc utečencov.
debata (38)

Talianske námorníctvo už v piatok oznámilo, že pri pokuse prekonať Stredozemné more zahynulo 17 imigrantov. Ich telá našli na lodi, ktorá vyplávala z Líbye. Príčina smrti i národnosť obetí je zatiaľ neznáma.

Počet migrantov smerujúcich do Európy cez Stredozemné more tento rok prudko stúpol. Tento rok priplávalo k talianskych brehom zatiaľ vyše 40-tisíc utečencov, prevádzači väčšinou vypravujú člny z Líbye, ktorou zmieta občianska vojna.

Odhaduje sa, že do Talianska by tento rok mohlo zamieriť až 200-tisíc ľudí. Tretinu z utečencov tvoria obyvatelia Sýrie, ďalšími veľkými skupinami sú Afganci a Eritrejčania. Vlani prišlo na mori o život 3 500 utečencov, od začiatku tohto roka zahynulo už okolo 1800 ľudí.

Problémom migrácie sa zaoberajú aj inštitúcie Európskej únie. Európska komisia navrhla nový program pre migráciu, ktorá okrem iného počíta s prerozdelením utečencov v jednotlivých krajinách EÚ, s čím však mnohé nesúhlasia, medzi nimi aj Slovensko.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #utečenci #Stredozemné more