Americká NSA stratila právo zbierať vo veľkom dáta o telefonátoch

Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) v pondelok stratila právo zbierať vo veľkom dáta o telefonátoch.

01.06.2015 07:52
NSA, USA, Amerika, Washington Foto: ,
Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA).
debata (8)

Americkí senátori sa totiž nedokázali dohodnúť na predĺžení zákona, ktorý program zberu dát umožňoval. V najbližších dňoch sa však zrejme bude hlasovať o jeho revidovanej verzii. Platnosť zákona vypršala o 6:00 SELČ. NSA začala už skôr vypínať servery na zber dát, aby tento termín dodržala, píše BBC.

Senát na mimoriadnom zasadnutí odsúhlasil otvorenie diskusie o návrhu reformy zákona, ktorá by zber dát obnovila v obmedzenom rozsahu. Konečné schválenie reformovaného zákona však kvôli námietkam senátora a prezidentského kandidáta Randa Paula bude možné najskôr v utorok, píše agentúra Reuters.

Hoci by výpadok v programe mohol byť len krátkodobý, mohol by podľa predstaviteľov spravodajských služieb predstavovať bezpečnostné riziko. Šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan v nedeľu varoval, že koniec sledovacieho programu nahrá teroristom.

„Vyzývame Senát, aby zaistil, že tento výpadok právomocí bude čo najkratší,“ uviedol v pondelok hovorca Bieleho domu Josh Earnest. Prezident Barack Obama už skôr vyhlásil, že Spojené štáty budú v prípade vypršania platnosti zákona v ohrození.

Zákon známy pod názvom Patriot Act je jedným z protiteroris­tických opatrení prijatých po útokoch z 11. septembra 2001, je však kritizovaný ako neprípustný zásah do súkromia. Reformný návrh označovaný ako Freedom Act niektoré časti tohto zákona obnovuje, sledovacie právomoci tajných služieb však výrazne obmedzuje a podriaďuje súdu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #USA #zber dát