Na rieke Jang-c-ťiang sa potopila loď, stovky ľudí sú vo vode, piati zahynuli

Na juhočínskej rieke Jang-c-ťiang sa v pondelok v noci potopila osobnú loď s takmer 460 ľuďmi na palube. Podľa agentúry AP sa zatiaľ podarilo zachrániť 18 osôb, päť ľudí sa utopilo a stovky osôb je nezvestných.

02.06.2015 07:30 , aktualizované: 10:49
potopená čínska loď, žiaľ Foto:
Muž a jeho príbuzná nariekajú nad stratou blízkych z potopenej lode v rieke Jang-c-ťiang.
debata (1)

Záchranné práce naďalej pokračujú, komplikuje ich však silný vietor a výdatný dážď. Z trupu prevrátenej lode je vraj počuť klopanie a volanie o pomoc.

Z vody bolo po nešťastí vytiahnutých najmenej 12 ľudí, medzi nimi aj kapitán plavidla a hlavný inžinier. Ďalší cestujúci a členovia posádky sa snažia od pondelkového večera vyprostiť z vnútra lode záchranári. Zatiaľ vytiahli šesť živých ľudí, uviedla AP s odvolaním sa na čínsku štátnu televíziu CCTV. Agentúra Reuters uviedla, že z útrob plavidla boli zachránení len dvaja ľudia, na záchrane ďalších štyroch sa ale pracuje.

Loď plávala po rieke z východočínskeho Nankingu do stredočínského Čchung-čchingu. Potopila sa počas silnej búrky okolo pol desiatej v noci miestneho času, neďaleko mesta Wu-chan v provincii Chu-pej.

Podľa čínskych médií bolo na palube 458 ľudí, z toho vyše 400 čínskych pasažierov, päť zamestnancov cestovných kancelárií a 47 členov posádky. Väčšinu cestujúcich vraj tvorili turisti vo veku medzi 50 a 80 rokov.

Podľa kapitána a hlavného inžiniera sa plavidlo potopilo počas jednej či dvoch minút po tom, čo ho údajne zasiahlo tornádo. Posádka nevyslala núdzové volanie; nešťastie ohlásilo až sedem preživších z lode, ktorí po jej potopení doplávali na breh.

Vyšetrovatelia oznámili, že loď s najväčšou pravdepodobnosťou nebola preťažená a mala na palube dostatok záchranných viest pre všetkých cestujúcich na palube. Kapitána a hlavného inžiniera začala polícia vypočúvať.

Hĺbka koryta na mieste nehody je až 15 metrov. Pri pátraní po nezvestných pomáha asi stovka lodí a 20 potápačov. Na pomoc dorazila aj tisícka príslušníkov polície a armády, do hľadania preživších je podľa agentúry AP zapojených okolo 3000 ľudí. Na miesto nehody už zamieril aj čínsky premiér Li Kche-čchiang.

Televízia CCTV uviedla, že záchranári sa snažia vyrezať do trupu lode dieru, aby umožnili záchranu ľudí. Podľa médií sa zvažuje, či by plavidlo mohlo byť prevrátené späť do pôvodnej polohy.

Monoho pasažierov pochádzalo zo Šanghaja. Ich príbuzní sa v utorok zhromaždili v cestovnej kancelárii, ktorá rezervovala výlet pre viacerých pasažierov, a potom zamierili k miestnemu vládnemu úradu získať viac informácií. „Prečo opustil kapitán loď, keď sú cestujúci stále nezvestní?“ sťažovala sa plačúca štyridsaťdeväťročná účtovníčka zo Šanghaja Chuang Len, ktorá sa obáva, že jej rovnako starý manžel a jeho sedemdesiatročný otec boli na palube. „Chceme, aby vláda zverejnila zoznam cestujúcich,“ dodala.

V Číne sú veľké rieky veľmi využívané k lodným výletom a nehody takéhoto rozsahu nie sú v krajine obvyklé. Loď s názvom Východná hviezda patrí spoločnosti Chongqing Eastern Shipping, ktorá sa zameriava na prepravu turistov. Plavidlo dlhé 76 metrov z roku 1994 malo celkovú kapacitu 534 cestujúcich.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #potopená loď #Jang-c-ťiang