Kanadské tabakové firmy majú zaplatiť fajčiarom miliardy

Viac ako 15 miliárd kanadských dolárov (vyše 11 miliárd eur) má podľa rozhodnutia najvyššieho súdu kanadskej provincie Quebec zaplatiť trojica tabakových koncernov svojim zákazníkom za poškodenie ich zdravia v dôsledku fajčenia. V utorok o tom informovala agentúra Reuters.

02.06.2015 08:19
debata

Všetky tri firmy už ohlásili, že sa proti rozsudku odvolajú.

Quebecký súd vyniesol rozsudok v prípade, v ktorom kanadské firmy JTI-Macdonald, Imperial Tobacco a Rothmans Benson & Hedges žalovalo vyše milión Kanaďanov kvôli údajnému poškodeniu svojho zdravia, po takmer 17 rokoch.

Žaloba tvrdila, že firmy už od 50. rokov vedeli, že predávajú výrobky zdraviu škodlivé, ktoré spôsobujú rakovinu a iné choroby a vytvárajú závislosť. Nedostatočne vraj ale spotrebiteľov o rizikách spojených s fajčením informovali.

Firmy v spoločnom vyhlásení uviedli, že nepovažujú za spravodlivé, aby niesli zodpovednosť za slobodné rozhodnutie fajčiarov. „Dnešné rozhodnutie ignoruje fakt, že ako dospelí spotrebitelia tak aj vlády vedeli o rizikách spojených s fajčením desiatky rokov. Súd sa snaží zbaviť spotrebiteľa akejkoľvek zodpovednosti za svoje konanie,“ uviedla Tamara Gittoová z Imperial Tobacco Canada.

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #Kanada #cigarety