Ryba zabila rybára, mečiar použil meč

Štyridsaťsedemročný rybár na Havaji prišiel minulý týždeň o život pri love mečiara veľkého. Toho síce najprv zasiahol harpúnou, nakoniec však mečiarov "meč" prepichol rybárov hrudník.

02.06.2015 10:16
debata (9)

Podľa polície Randy Llanes schmatol svoju harpúnu a skočil do vôd prístavu Honokohau, keď zbadal veľkú rybu pri svojej lodi. Rybu zasiahol, ale tá pri snahe o únik zamotala lanko od harpúny do kotviacej reťaze, a tak ryba vyrazila späť a vo veľkej rýchlosti narazila svojím mečovitým výbežkom do rybárovho hrudníka.

Hoci nešťastníka rýchlo vytiahli z vody a len o pár minút neskôr na miesto dorazili zdravotníci, pokusy muža oživiť boli márne. Llanes, ktorý sám pochádzal z Havaja, dlhšie ako 18 rokov pracoval ako kapitán lode. S lovom rýb mal 25 rokov skúseností. „Havaj je jedným zo vzácnych miest, kde morské príšery stále existujú a kde môžu padnúť svetové rekordy. Mojím najväčším potešením je s druhými prežívať vzrušenie z prírodných krás Havaja a zo zážitkov z rybárčenia,“ uviedol na stránke svojej spoločnosti.

Príbuzní ho opisovali ako drsného, ale veľkorysého človeka. „Bol to taký tvrdý chlapík, že sa ho každý bál, celý prístav,“ povedala švagriná Kalina Llanesová miestnej televíznej stanici. A dodala, že tí, ktorí ho poznali, sa nebáli, lebo vedeli, že má veľké srdce. Priateľ Dale Leverone povedal, že Llanes mal veľa kamarátov a tiež bol perfektný rybár.

Ani mečiar súboj neprežil a vytiahli ho z vody. Meral zhruba 90 centimetrov a rovnakú dĺžku mal aj meč. Podľa expertov sa taká ryba vyskytuje v plytkých vodách výnimočne, prednosť totiž dáva šíremu oceánu.

Prípad vyšetruje polícia. Podobné incidenty sú zriedkavé, ale už aj predtým sa vyskytli prípady, keď mečiar či príbuzné druhy, takisto agresívne a rýchle, zranili či zabili ľudí.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiar #Havaj #rybár