V Macedónsku sa budú konať predčasné voľby

V Macedónsku, ktoré sa zmieta v politickej kríze pre rozsiahly škandál odpočúvania, sa budú konať predčasné voľby. Informoval o tom v utorok eurokomisár pre susedskú politiku a rozširovanie Johannes Hahn po tom, ako sa na predčasných voľbách dohodol spolu s lídrami štyroch najsilnejších macedónskych politických strán.

03.06.2015 11:29
debata (8)

Detaily dohody by mali politickí lídri doriešiť 10. júna na stretnutí v Bruseli, voľby by sa však v Macedónsku podľa vyjadrení Hahna mali konať najneskôr v apríli 2016.

Zatiaľ posledné voľby sa pritom v balkánskej krajine konali len minulý rok v apríli, pričom víťazstvo v nich vtedy po štvrtýkrát získala stredoporavicová strana VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana za macedónske národné zjednotenie) premiéra Nikolu Gruevského.

Macedónsko v súčasnosti čelí najväčšej politickej kríze od roku 2001, keď sa ocitlo na pokraji občianskej vojny. Vodca opozície Zoran Zaev ešte vo februári obvinil premiéra Gruevského z nariadenia rozsiahleho odpočúvania, ktorého terčmi boli náboženské a politické osobnosti či novinári.

Nezákonný program podľa neho bežal „najmenej štyri roky“ a týkal sa vyše 20 000 ľudí. Dokazovať to majú nahrávky získané od nešpecifikovaných osôb, Gruevski však tvrdí, že ide o dielo zahraničných agentov a nástroj k uskutočneniu štátneho prevratu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Macedónsko