Islamský štát je globálna hrozba, tvrdí americký generál

Silnejúci vplyv organizácie Islamský štát (IS) má celosvetový dopad a môže ohroziť pokrok ľudstva. V Dauhá to v stredu povedal americký generál John Allen, ktorého prezident Barack Obama poveril zostavením koalície proti IS.

03.06.2015 14:21
debata (21)

Boje proti IS sú hlásené zo sýrskej provincie Hasaká.

Námestník amerického ministra zahraničia Antony Blinken vyhlásil, že za deväť mesiacov, teda v období, keď do bojov proti IS vstúpila medzinárodná letecká koalícia, padlo v Sýrii a Iraku 10 000 členov IS. Koaličné lietadla podnikli 4 000 náletov.

Allen povedal, že IS nie je problém Sýrie a Iraku, ale celého regiónu s dopadmi na celý svet. IS v bojoch prišiel o štvrtinu územia, ktoré od vlaňajška obsadil v Iraku, avšak poraziť jeho ideológiu bude trvať celú generáciu.

Generál zdôraznil, že bez pomoci irackých sunnitov IS nebude možné poraziť. Odporučil irackej vláde, aby si udržala kontrolu nad šiitskymi ozbrojencami, ktorí podliehajú vplyvu Iránu. „Ak majú byť operácie proti IS úspešné, musia všetky bojové sily podliehať veleniu irackej vlády,“ povedal.

IS nedávno utŕžil straty v sýrskej severovýchodnej provincii Hasaká, ktorú obývajú hlavne Kurdi a kde proti radikálom bojujú kurdské milície. Podľa správ IS obnovil boje o rovnomenné provinčné stredisko, kde radikáli nasadili aj samovražedných atentátnikov.

Boje na severe Sýrie vyhnali z domovov tisíce ľudí a mnohí smerujú do Jordánska. Ochrancovia ľudských práv z Human Rights Watch (HRW) obvinili Ammán, že jordánske úrady od marca blokujú skupiny utečencov v jordánskej púšti na hranici so Sýriou. Sýrčania tam nemajú dosť jedla, vody ani liekov.

„Jordánsko musí týmto ľuďom umožniť dostať sa ďalej do Jordánska a zaregistrovať sa ako žiadatelia o azyl Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov,“ oznámila HRW. V Jordánsku sa zaregistrovalo od roku 20011, keď sýrsky konflikt začal, 600 000 Sýrčanov. Podľa Ammánu je na území Jordánska viac ako dvojnásobok sýrskych utečencov.

Šiiti bojujúci v Iraku oznámili, že Islamský štát povolal do Iraku posily zo Sýrie a že pri nálete na západe irackej provincie Anbar padlo najmenej 300 členov tejto organizácie. Iracká armáda sa spolu s šiitmi snaží dobyť rozľahlý Anbár a jednotky operujú juhozápadne od Samarra. Šíitski dobrovoľníci pri Ramádí zdolali jednu z jednotiek IS a zabavili na mieste komunikačnú techniku ​​a muníciu vyrobenú v Saudskej Arábii.

Podľa iránskej televízie Press TV Islamský štát verbuje ľudí aj v Afganistane a snažia sa získať k spolupráci afganský Taliban. počas konfliktu na afgansko-pakistanskej hranici členovia IS sťali desať členov Talibanu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #teroristická hrozba