Demokrat Chafee ohlásil prezidentskú kandidatúru

Bývalý guvernér štátu Rhode Island Lincoln Chafee oficiálne oznámil, že bude kandidovať na prezidenta USA v roku 2016. Medzi demokratmi ide o tretieho súpera pre doterajšiu jasnú favoritku, bývalú prvú dámu a exministerku zahraničia Hillary Clintonovú.

04.06.2015 08:06
chafee, lincoln chafee Foto: ,
Lincoln Chafee
debata

Šesťdesiatdvaročný Chafee bol osem rokov republikánskym senátorom. Guvernérom bol zvolený ako nezávislý, v roku 2013 prešiel k demokratom. „Mám rád výzvy a Amerika mnohým výzvam čelí. Ak budeme mať vodcu s dobrým úsudkom a schopných prijímať dobré rozhodnutia, môžeme napraviť mnohé z toho, čo nás trápi. Musíme sa uvážlivo a opatrne vymotať z nákladných vojen,“ vyhlásil Chafee na univerzite vo Virgínii, kde oznámil svoju kandidatúru.

Chafee bol jediným republikánskym senátorom, ktorý v roku 2002 hlasoval proti použitiu sily v Iraku. Za svoje priority označil školstvo, infraštruktúru, zdravotnú starostlivosť, životné prostredie a silnú strednú triedu.

Bývalý guvernér Marylandu Martin O'Malley v sobotu ohlásil, že sa bude uchádzať o demokratickú nomináciu do prezidentských volieb, podobne ako liberálny senátor Bernie Sanders z Vermontu. Prieskumy im nedávajú šancu, avšak Clintonová bola favoritkou aj pred primárkami v roku 2008, ako ju porazil málo známy senátor Barack Obama, ktorý bol na začiatku kampane tiež považovaný skôr za outsidera.

Hoci do volieb v roku 2016 zostáva ešte veľa času, do boja o Biely dom sa už zapojilo deväť republikánov, žiadny z nich však nie je považovaný za tak výrazného favorita, ako je Clintonová medzi demokratmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby #kandidát na prezidenta