Proti summitu G7 protestovali v Mníchove desaťtisíce ľudí

Proti nadchádzajúcemu summitu skupiny veľkých svetových ekonomík G7 v Bavorsku vo štvrtok podľa polície v Mníchove demonštrovalo odhadom 35-tisíc ľudí.

04.06.2015 12:10 , aktualizované: 21:22
summit G7, protest Foto: ,
Slogany proti summitu G7 na demonštrácii v Mníchove.
debata (49)

Organizátori dokonca hovorili o 40-tisícoch účastníkoch. Manifestácia sa zaobišla bez vážnejších incidentov, informovala agentúra DPA. Úrady chystajú od nedeľného rána do pondelkového večera, teda počas konania summitu na alpskom zámku Elmau, výrazné obmedzenia vo vzdušnom priestore nad Bavorskom.

Pod heslom „Zastavme TTIP (Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo), zachráňme klímu, bojujme proti chudobe“ sa demonštranti vydali v pokojnom sprievode do ulíc bavorskej metropoly.

Demonštrácia, ktorá sa uskutočnila tri dni pred začiatkom summitu, bola podľa DPA nečakane veľká, ale pokojná. „Je to krásny, pestrý sprievod. Všetko je pokojné. Je pekné to vidieť,“ ocenil demonštrantov aj hovorca mníchovskej polície Wolfgang Wenger.

V Mníchove bolo nasadených veľa policajtov, podľa policajného zdroja agentúry DPA zhruba 3000.

Demonštrácie sa zúčastnili aj čelní predstavitelia nemeckých opozičných Zelených Claudia Rothová a Jürgen Trittin alebo socialistickej strany Ľavica Klaus Ernst.

V alpskom meste Garmisch-Partenkirchen, ktoré leží neďaleko dejiska summitu, vo štvrtok medzitým zhruba 300 ľudí začalo budovať povolené stanové mestečko, oznámilo združenie odporcov summitu Stop G7. Niektorí z nich sa ale sťažovali na rozsiahle policajné kontroly.

Úrady Nemecka a susedných krajín medzitým plánujú výrazné obmedzenia vo vzdušnom priestore. Od nedeľného rána do pondelkového večera nebudú smieť vzlietnuť v priestore od podunajského Ingolstadtu až po Brennerský priesmyk na rakúsko-talianskych hraniciach žiadne súkromné ​​lietadlá, informovala agentúra DPA. Opatrenie sa vzťahuje aj na paraglidingové a rogalové lietanie a bezpilotné stroje.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protesty #Mníchov #G7