Západ nám vráti 200-tisíc utečencov, tvrdí maďarský poslanec

Maďarsko počas leta očakáva prísun približne 160-tisíc až 200-tisíc utečencov, ktorí sa na palubách charterových lietadiel vrátia z Nemecka, Švajčiarska a Francúzska.

04.06.2015 13:38
debata (48)
Ide o imigrantov, ktorí nelegálne vstúpili do Maďarska, boli tu registrovaní ako v prvej krajine EÚ a potom odišli na západ. Tvrdí to podľa agentúry MTI podpredseda vládnej strany Fidesz a poslanec Lajos Kósa. Podľa neho už plán na návrat imigrantov Budapešti oznámili vlády príslušných krajín.

Kósa povedal televízii TV2, že Maďarsko čelí veľkému náporu utečencov. Tamojšie úrady vraj v roku 2012 zaregistrovali 2500 utečencov, o rok neskôr 18-tisíc, v roku 2014 už 42-tisíc a v prvých piatich mesiacoch tohto roka dokonca vyše 50-tisíc imigrantov. Z toho tento rok podľa Kósu malo na priznanie postavenia utečenca nárok asi len 800 utečencov, zvyšok boli takzvaní ekonomickí imigranti.

Priemerná dĺžka pobytu utečencov v Maďarsku je tri dni, dodal Kósa. Podľa pravidiel EÚ však môžu byť vysídlenci vrátení do členského štátu, kde boli prvýkrát zaregistrovaní. Maďarsko tak podľa podpredsedu Fideszu tento rok v lete očakáva návrat asi 160-tisíc až 200-tisíc utečencov.

Napríklad Nemecko sa tento rok rozhodlo vrátiť do Maďarska 14-tisíc imigrantov, zatiaľ čo vlani to bolo len 800, povedal Kósa. Maďarsko podľa neho ohľadom utečencov nedostáva od Európskej únie prakticky žiadnu pomoc.

V Maďarsku je otázka utečencov zvlášť citlivá. Tamojší premiér Viktor Orbán nedávno odmietol návrh novej stratégie Európskej komisie na riešenie migračnej krízy v Európe, ktorého súčasťou je aj prerozdeľovanie utečencov v krajinách EÚ. Povedal, že jeho krajina chce o utečencoch rozhodovať sama a chrániť si svoje hranice.

Maďarská vláda sa v tomto smere rozhodla usporiadať akési písomné referendum týkajúce sa práve prisťahovalcov. Každý z voličov starších ako 18 rokov dostal špecifický dotazník, na ktorý má odpovedať do 1. júla. Hneď v úvodnej reči Orbán občanom píše, že „vzhľadom na to, že Brusel nerieši náležite problém imigrácie, Maďarsko musí ísť svojou vlastnou cestou“.

Starosta juhomaďarského mesta Ásotthalom vo februári navrhol, aby bol pozdĺž maďarskej hranice so Srbskom postavený plot, ktorý by zabránil nárastu počtu utečencov mieriacich do krajiny.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #imigranti #kvóty pre cudzincov