Steinmeier: Moskva by mala prinútiť separatistov k zastaveniu bojov

Moskva by mala uplatniť svoj vplyv na proruských separatistov na východe Ukrajiny a prinútiť ich, aby zastavili boje. Po rokovaní so svojím ukrajinským kolegom Pavlom Klimkinom ju k tomu vo štvrtok na Twitteri vyzval nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.

04.06.2015 15:51
debata (82)

Vyjadril tiež znepokojenie nad súčasnou eskaláciou násilia na východe Ukrajiny.

„Musíme situáciu na Ukrajine dostať pod kontrolu. Nesmieme dopustiť, aby sa zrútil mierový proces z Minsku,“ uviedol šéf nemeckej diplomacie. „Vyjasníme si s Ruskom, aby od neho vyšiel signál k separatistom, že majú zastaviť boje a dodržiavať prímerie,“ napísal.

Steinmeier už pred schôdzkou s Klimkinom v rozhovore s denníkom Neue Osnabrücker Zeitung varoval, že situácia na Ukrajine je veľmi krehká a môže sa veľmi ľahko vymknúť kontrole. Nemecko a Francúzsko podľa neho musia nepretržite diplomaticky tlačiť na obe strany konfliktu, aby ich prinútili k pokoju zbraní.

V stredu vypukli na východe Ukrajiny tvrdé boje, ktoré si vyžiadali dve desiatky obetí. Strety pri obci Marjinka západne od Donecku boli zrejme najzávažnejším porušením prímeria od februárového uzavretia dohôd z Minsku.

Napätie na Donbase vzrástlo po tom, čo sa v utorok v Minsku uskutočnilo stretnutie takzvanej kontaktnej skupiny. Skončilo sa bez konkrétnych výsledkov. Obe strany konfliktu sa medzitým navzájom obviňujú z ostreľovania a príprav na frontálny útok.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Nemecko #Frank-Walter Steinmeier #proruskí separatisti