Čína: Záchranári z potopenej lode vytiahli 103 tiel obetí

Čínski záchranári obrátili výletnú loď, aby tak urýchlili pátranie po viac ako 340 ľuďoch, ktorí sú stále nezvestní. Loď sa potopila v pondelok na rieke Jang-c-ťiang s takmer 460 osobami na palube. Zachránili len 14 ľudí a zatiaľ sa podarilo nájsť len 103 tiel obetí.

05.06.2015 09:41 , aktualizované: 14:40
Čína, potopená loď Foto: ,
Medzi príbuznými obetí lodného nešťastia silnejú nepokoje. Úrady ich neinformujú, hotel, v ktorom sú ubytovaní, obkľúčila polícia.
debata

Otočením lode sa záchranárske práce na plavidle Eastern Star začali sústreďovať skôr na hľadanie tiel obetí ak ona živých. Po náhlom potopení lode počas búrky niekoľko dní pretrvávali nádeje, že by v prípadných vzduchových kapsách vo vnútri lode mohol niekto prežiť. Tieto nádeje sa už teraz však prakticky rovnajú nule.

Ďalším krokom preto teraz bude z lode odčerpať vodu, aby bolo možné ju dotiahnuť k brehu. Zároveň sa bude pokračovať v hľadaní tiel obetí a ich identifikácii. Počas obracania lode natiahli záchranári dve veľké siete po prúde rieky, ktoré majú zachytiť telá, ktoré sa pri tejto operácii môžu uvoľniť.

Záchranári obrátili loď, aby uvoľnila uviaznuté... Foto: SITA/AP
Čína, lodné nešťastie Záchranári obrátili loď, aby uvoľnila uviaznuté telá obetí.

Úrady sa snažia utajiť nepokoje medzi príbuznými

Medzi stovkami príbuzných, ktorí sa zhromaždili v meste Ťien-li, silnejú nepokoje, ktoré sa miestne úrady márne snažia utajiť. Aj keď hotel, v ktorom sú príbuzní ubytovaní, obklopila polícia a nevpúšťajú dnu novinárov, podarilo sa jednému z príbuzných preniknúť k žurnalistom, aby sa posťažoval na spôsob, akým úrady s príbuznými zaobchádzajú.

„Stále nám opakujú, že to bola prírodná katastrofa… ale my si myslíme, že to tak nie je,“ povedal 70-ročný univerzitný učiteľ Sia Jün-čchen. „Neboli tam ešte ďalšie príčiny okrem prírodnej katastrofy? Nie je správne sa na to pýtať?“ dodal Sia, ktorého starší brat bol na palube lode.

Sia zároveň žiadal, aby mali príbuzní právo vidieť telá svojich blízkych, kým ich spopolnia. Pri predchádzajúcich katastrofách nechali úrady obete spáliť a príbuzným už len odovzdali ich popol, a to bez toho, aby sa so zosnulými mohli naposledy rozlúčiť. „Prečo na obyčajných ľudí pozeráte ako na svojich nepriateľov?“ kričal Sia. „Neexistuje tu žiadne ľudské cítenie, to sa skutočne neviete zmeniť?“

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #loď #lodné nešťastie #Jang-c-ťiang