AP: Obama chce reagovať na Rusko, zvažuje rozmiestniť rakety v Európe

Americká vláda zvažuje viaceré kroky ako reakciu na to, že Rusko údajne porušuje odzbrojovaciu dohodu z konca studenej vojny, píše americká tlačová agentúra AP. Medzi možnými opatreniami je podľa nej rozmiestnenie amerických pozemných striel v Európe, ktoré by boli schopné v predstihu udrieť proti ruským zbraniam.

05.06.2015 12:12
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata (357)

Ide o jeden z variantov, ktoré kabinet Baracka Obamu zvažuje v rámci prehodnotenia celej americkej politiky voči Rusku kvôli vojenskému zasahovaniu Moskvy na Ukrajine, ruskej anexii Krymu a ďalším krokom, ktoré USA považujú za konfrontačné. Zvažované možnosti idú podľa AP tak ďaleko, že jedna z nich naznačuje – ale výslovne to neuvádza – i zlepšenie schopnosti amerických jadrových zbraní ničiť vojenské ciele na ruskom území.

To všetko pripomína studenú vojnu, a to aj v prípade, že Biely dom sa nakoniec rozhodne, že naďalej bude tolerovať údajné testovacie lety ruských striel, ktorých dosah porušuje zmluvu o zničení rakiet stredného a krátkeho doletu. Rusko porušenie zmluvy popiera a naopak tvrdí, že ju porušujú USA budovaním protiraketovej obrany.

Nie je jasné, či Rusko už rozmiestnilo podozrivé strely, alebo či by Washington podnikol nejaké vojenské protiopatrenia, ak by Rusko zastavilo nasadenie týchto rakiet. Vládni predstavitelia tvrdia, že by dali prednosť ďalšej snahe presvedčiť Moskvu, aby zmluvu dodržiavala.

Americký prezident Barack Obama (vľavo) s... Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Obama, Putin Americký prezident Barack Obama (vľavo) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Vzťahy oboch krajín sa výrazne zhoršili.

Na verejnosti sa pre popísanie možností vojenskej odpovede používajú nejasné termíny ako „kompenzačná schopnosť úderu“ či „protiopatrenia (výrazom „counterforce“ sa v jadrovej stratégii myslí odveta proti vojensky hodnotnému cieľu akým je napríklad letisko pre bombardérov s jadrovými bombami, prístavy jadrových ponoriek či veliteľské základne).

Americko-ruské vzťahy sú na bode mrazu

Jeden z poradcov šéfa Pentagonu Robert Scher sa v apríli zmienil, že protiopatrenia by znamenali, že „by sme mohli napadnúť rakety v Rusku“. Ďalší predstaviteľ Pentagonu Brian McKeon, v decembri vyhlásil, že táto možnosť zahŕňa prípadné rozmiestnenie pozemných striel s plochou dráhou letu v Európe. „Účelom všetkých zvažovaných možností je presvedčiť Rusko, že porušovaním zmluvy nezíska žiadne významné vojenské výhody,“ povedal plukovník Joe Sowers.

Americký minister obrany Ashton Carter počas vystúpenia v Senáte vo februári povedal, že ho znepokojuje porušovanie dohody o zničení jadrových rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) z roku 1987 zo strany Ruska. Upozornil, že porušovanie zmluvných záväzkov by otvorilo cestu k americkej reakcii „v naturáliách“.

Súčasný mŕtvy bod vypovedá o veľkých hlbinách, do ktorých americko-ruské vzťahy upadli. Predstavuje to problém nielen pre Obamovu vládu, ale aj pre NATO, ktorých východoeurópski členovia sú obzvlášť podozrievaví voči ponechaniu ruských provokácií bez odpovede, píše AP.

Západní politickí lídri sa v nedeľu a v pondelok stretnú na summite skupiny veľkých svetových ekonomík (G7), z ktorého vylúčili ruského prezidenta Vladimira Putina a na ktorom sa bude preberať ruská agresia ako kľúčová téma.

Minister Carter sa má v piatok stretnúť v Nemecku s americkými veliteľmi a diplomatmi kvôli vypracovaniu stratégie proti ruskej vojenskej intervencii na Ukrajine a tiež preto, aby upokojil znepokojených spojencov.

357 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Barack Obama #Rakety