Merkelová: Krajiny G7 sprísnia protiruské sankcie, ak to bude nutné

Krajiny G7 sú pripravené sprísniť doterajšie protiruské sankcie, pokiaľ to bude kvôli situácii na Ukrajine nutné. Na tlačovej konferencii na záver summitu G7 v bavorskom zámku Elmau to v pondelok vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

08.06.2015 16:21 , aktualizované: 16:51
summit, G7, Merkelová, Angela Merkelová Foto: ,
Merkelová odkázala Rusku, že krajiny G7 sú pripravené sprísniť protiruské sankcie.
debata (281)

Zdôraznila však, že skupina dáva prednosť diplomatickému riešeniu konfliktu. „Zhodli sa na tom, že zrušenie sankcií je naviazané na presadenie dohôd z Minsku. A sme pripravení sankcie sprísniť, ak to bude potrebné a situácia si to vyžiada, aj keď si to neželáme,“ povedala Merkelová.

„Konflikt na Ukrajine je možné riešiť jedine politicky a to na základe dohody z Minsku,“ uviedla nemecká kancelárka. Menom všetkých krajín G7 opäť odsúdila minuloročnú ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym, označila ju za protiprávnu.

Merkelová uviedla, že krajiny G7 sú pripravené podporiť Ukrajinu pri presadzovaní reforiem. „Podporujeme Ukrajinu v zložitom reformnom procese, v zavádzaní hospodárskych reforiem a v boji s korupciou,“ povedala kancelárka.

Rusko už pred vystúpením Merkelovej uviedlo, že na summite nezaznelo nič nové k sankciám voči Rusku. Moskva dala najavo, že sa jej nepáči spájanie sankcií s plnením minských dohôd Ruskom.

Sankcie potrvajú dovtedy, kým Rusko neskončí so... Foto: Reuters, KEVIN LAMARQUE
obama, Barack Obama, summit, G7 Sankcie potrvajú dovtedy, kým Rusko neskončí so svojou agresiou voči Ukrajine, vyhlásil Obama.

Obama: Krajiny G7 sankcie zachovajú, kým Rusko neskončí s agresiou voči Ukrajine

Americký prezident Barack Obama na tlačovej konferencii vyhlásil, že protiruské sankcie je potrebné zachovať a v prípade potreby ešte zosilniť. „Ruské sily stále pôsobia na Ukrajine a porušujú jej zvrchovanosť a územnú celistvosť,“ povedal Obama.

„Krajiny G7 svoje sankcie zachovajú tak dlho, kým Rusko so svojou agresiou voči Ukrajine neprestane,“ dodal. Už teraz podľa Obamu majú sankcie na Rusko vážny dopad. „Ruské hospodárstvo už značne oslabilo, rubeľ klesá, inflácia rastie,“ povedal Obama s tým, že ruské firmy prichádzajú o medzinárodné zákazky.

281 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #G7 #protiruské sankcie #summit G7