Taliansky sever odmieta tisícky utečencov z juhu

Talianska vláda kritizovala viaceré regióny na severe krajiny za ich odmietnutie prijať ďalších migrantov zachránených v Stredozemnom mori. Taliansky premiér Matteo Renzi uviedol, že bolo veľmi ťažké hľadať pomoc členských krajín Európskej únie (EÚ) "keď niektoré regióny vo vašej vlastnej krajine tvrdia, že tento problém s nimi nemá nič spoločné".

09.06.2015 10:40
Taliansko, utečenci Foto: ,
Utečenci oddychujú v sicílskom prístave po tom, čo ich loď zachránilo britské námorníctvo na otvorenom mori.
debata (2)

Lídri severných regiónov Lombardsko, Ligúria a Benátsko totiž v nedeľu vyhlásili, že už nemôžu prijať viac migrantov.

Taliansko však v súčasnosti čelí obrovskému náporu utečencov, pričom len tento víkend sa ich k jeho brehom doplavilo takmer 6 000 a v prvých piatich mesiacoch tohto roka dohromady už vyše 50-tisíc.

Väčšina z utečencov pochádzala z Líbye, pričom po Stredozemnom mori sa plavili vo vratkých plavidlách a viac ako 1 500 ďalších spomedzi nich tento rok cestu do Európy neprežilo. Alarmujúci počet úmrtí migrantov vyvolal obavy v krajinách EÚ, ktoré sa následne rozhodli posilniť v Stredozemnom mori pátracie a záchranné operácie. Migranti sú teraz po zachránení prevážaní do centier naprieč Talianskom, kde zostávajú až pokým nedostanú azyl v niektorej z krajín EÚ.

V rozhovore s novinármi po summite G7 v bavorských Alpách na juhu Nemecka, Renzi vyhlásil, že EÚ musela uznať, že jej doterajší systém riešenia migrantskej krízy zlyhal. „To, čo v tejto chvíli potrebujeme, je riešiť problémy nie krikom, ale činmi,“ uviedol. Taliansky premiér sa lídrov krajín EÚ zároveň snažil presvedčiť o potrebe prerozdelenia väčšieho množstva utečencov, ktorí sa doplavili k talianskym brehom, pričom nedávny plán prerozdeliť približne 24-tisíc takýchto migrantov medzi členské krajiny EÚ označil za nedostatočný.

Prílev migrantov vyvolal v krajine napätie a množstvo pravicových politikov sa začalo zasadzovať proti prijímaniu ďalších utečencov. Prezident Lombardska Roberto Maroni v nedeľu vyhlásil, že jeho región už viac utečencov neprijme a zároveň pohrozil miestnym organizáciám, že ak by sa rozhodli neposlúchnuť, obmedzí im finančnú dotáciu. Jeho postoj následne podporil aj jeho kolega zo strany Liga severu – Giovanni Toti, prezident regiónu Ligúria a tiež Luca Zaia, prezident Benátska. Tri severné regióny patria k najbohatším v krajine a až doteraz poskytli prístrešie približne 15-percentám migrantov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #utečenci #migračná politika