Vírus MERS zabil v Južnej Kórei už deväť ľudí

Počet obetí koronavírusu MERS v Južnej Kórei sa v stredu rozrástol o dve a celkovo na neho v tejto krajine zomrelo už deväť ľudí.

10.06.2015 08:36
debata

Kórejské ministerstvo zdravotníctva tiež oznámilo, že sa objavilo 13 nových prípadov nákazy, a celkový počet infikovaných ľudí sa tak zvýšil na 108. Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje kvôli kríze odložila návštevu Spojených štátov plánovanú na budúci týždeň.

Všetci, ktorí na MERS zomreli, trpeli pred pozitívnym testovaním na vírus ťažkými chorobami, dva poslední mŕtvi sa liečili na rakovinu. Všetkých 13 nových prípadov infekcie má pôvod v nemocniciach, uviedlo ministerstvo. Juhokórejské úrady kvôli MERS uzavreli viac ako 2400 škôl a v karanténe je teraz takmer 3500 ľudí, oznámil úrad podľa agentúry Reuters.

Prezidentský úrad v stredu oznámil, že Pak Kun-hje sa v najbližších dňoch chce plne sústrediť na riadenie snáh o zastavenie nákazy. Ruší tak návštevu Washingtonu plánovanú na utorok 16. júna, keď ju mal v Bielom dome prijať americký prezident Barack Obama. Úrad uviedol, že budúci týždeň bude pre zvládnutie krízy „prelomový“.

Južná Kórea má najväčší počet prípadov infekcie MERS mimo oblasť Blízkeho východu, kde sa choroba objavila prvýkrát v roku 2012. Do krajiny nákazu zavliekol jeden z miestnych podnikateľov, ktorý sa začiatkom mája vrátil z krajín Blízkeho východu a potom navštívil niekoľko nemocníc, bez toho aby sa vedelo, že má MERS. Lekárom trvalo niekoľko dní, kým sa im u neho podarilo určiť správnu diagnózu.

V utorok začala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v Južnej Kórei misiu, ktorej cieľom je analyzovať priebeh nákazy a zhodnotiť reakciu tamojších úradov na ňu. Organizácia zatiaľ nevydala odporúčanie ohľadom obmedzenia ciest do zeme alebo obchodu s ňou.

Niektoré ázijské štáty už ale cestovanie do Južnej Kórey neodporučili alebo posilnili kontroly cestujúcich prichádzajúcich z tejto krajiny. Dve najväčšie taiwanské letecké spoločnosti dočasne obmedzili počet letov do Južnej Kórey o takmer polovicu.

Podľa expertov bude kľúčových najbližších niekoľko dní. V nich sa ukáže, či oneskorené kroky úradov epidémiu zastavili, uviedla agentúra AP. Juhokórejské úrady boli kritizované za pomalú reakciu na šírenie nákazy v prvých dňoch.

Celosvetovo sa vírusom MERS infikovalo vyše 1250 ľudí a zomrelo ich 448. Najviac obetí zaznamenala Saudská Arábia.

Infekciu MERS (Middle East Respiratory Syndrome) spôsobuje koronavírus z toho istého kmeňa, ako je vírus zodpovedný za ochorenie SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ktoré v roku 2003 usmrtilo 800 ľudí. Úmrtnosť na MERS je podľa WHO podstatne väčšia, tento vírus sa ale šíri pomalšie ako SARS.

Na rozdiel od SARS patrí k symptómom MERS okrem dýchacích ťažkostí aj zlyhanie obličiek. Proti MERS neexistuje žiadna vakcína a ani sa zatiaľ presne nevie, ako sa choroba účinne lieči.

debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #vírus MERS