USA vyšle do Iraku ďalších vojenských cvičiteľov

Spojené štáty otvoria v irackej provincii Anbár novú vojenskú základňu a do krajiny vyšlú ďalších 400 vojakov, ktorí budú cvičiť iracké bezpečnostné sily.

10.06.2015 16:38
Irak, americkí vojaci, USA armáda, Islamský štát Foto: ,
Americkí vojaci počas prípravy na zásahy v Iraku.
debata (5)

Vojaci tak rozšíria terajší kontingent 3 100 vojenských cvičiteľov a poradcov, ktorí sa už nachádzajú v Iraku, aby tamojšie sily pripravili na boj s radikálmi z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Agentúre Reuters to povedal nemenovaný americký predstaviteľ, oficiálne oznámenie by sa malo uskutočniť už v stredu.

USA podľa neho dúfajú, že aj mierne posilnenie ich kontingentu pomôže irackým jednotkám uskutočniť ofenzívu s cieľom opäť získať Ramádí, hlavné mesto Anbáru, do svojich rúk. Administratíva prezidenta Baracka Obamu je však naďalej proti vyslaniu bojových jednotiek do Iraku.

Američania v súčasnosti cvičia iracké jednotky na základni al-Asad na západe Anbáru a na ďalších troch základniach v iných častiach Iraku. Novú základňu plánujú zriadiť pri meste Habbaníja v Anbáre na mieste, kde sa už nachádza iracká základňa.

V tejto oblasti by mohli Američania poskytovať väčšiu podporu sunnitským bojovníkom, ktorí chcú bojovať proti IS. Výcvik už podľa americkej armády absolvovalo 8 950 irackých vojakov, ďalších 2 600 je momentálne vo výcvikovom programe.

Obama v pondelok vyjadril optimizmus, že IS sa podarí vyhnať z Iraku napriek najnovším neúspechom v boji proti skupine, do ktorého sa Američania zapájajú v rámci medzinárodnej leteckej koalície.

Obama prisľúbil, že USA budú pokračovať v poskytovaní výcviku a inej podpory irackej armáde, aby mohla uskutočňovať ofenzívne, a nielen defenzívne operácie. Iracká vláda sa v súčasností snaží zvrátiť významnú vojenskú porážku v podobe pádu Ramádí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Americká armáda #Islamský štát