Rusko našlo vinníka za konflikt na Ukrajine. Vyvolávajú ho USA, tvrdí

Rusko obvinilo Spojené štáty z rozsiahleho porušovania medzinárodných odzbrojovacích dohôd a vytklo Washingtonu, že podnecuje ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny.

11.06.2015 14:16
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (389)

Komentár ruského ministerstva zahraničných vecí je reakciou na nedávne komuniké americkej diplomacie, podľa ktorej Rusko porušuje ustanovenie zmluvy s USA o raketách stredného a kratšieho doletu.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Washington sa chystá porušiť zmluvu o nešírení jadrových zbraní, maskuje porušovanie zmluvy o zákaze chemických zbraní, chystá sa v blízkosti ruských hraníc vybudovať armádne chemické a biologické laboratóriá, plánuje nasadenie útočných zbraní v kozme a ohrozuje fungovanie zmluvy o likvidácii balistických rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe. Tieto plány vraj USA maskujú propagandistickými útokmi proti Rusku.

Spojené štáty v nedávnom vyhlásení obvinili Rusko, že v rozpore so zmluvou o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu z roku 1987 vyvíja a testuje nové rakety s plochou dráhou letu a ich odpaľovacie rampy.

Moskve prekáža slovo anexia či okupácia

Takéto tvrdenia však podľa Moskvy nezodpovedajú skutočnosti. „Vzniká dojem, že hlavným cieľom tejto propagandistickej kampane je snaha diskreditovať ruskú stranu a zároveň odpútať pozornosť od konania USA, ktoré si príliš voľne vykladajú svoje zmluvné záväzky,“ píše sa v ruskom vyhlásení.

Ruské ministerstvo zároveň obvinilo Washington, že destabilizuje situáciu na Ukrajine aj v iných častiach sveta. Moskve prekáža najmä to, že USA používajú v komentároch o Kryme slová okupácia a anexia, čo vraj „nezodpovedá skutočnosti a stavia fakty hore nohami“.

USA i ostatné západné krajiny sú presvedčené, že ruské zabratie ukrajinského Krymu bolo protiprávne. Rusko takúto interpretáciu vytrvale odmieta s odkazom na historické súvislosti a národné práva ruskojazyčného obyvateľstva. Obviňovanie Ruska zo zodpovednosti za ukrajinskú krízu podľa dnešného ruského vyhlásenia len zakrýva skutočné príčiny konfliktu.

389 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #konflikt na Ukrajine #odzbrojovacie dohody