Nemecký pilot Lubitz zrejme uvažoval, že sa otrávi

Nemecký kopilot Andreas Lubitz, ktorý v marci naviedol lietadlo spoločnosti Germanwings so 150 ľuďmi na palube úmyselne do alpského masívu, pravdepodobne až do poslednej chvíle zvažoval aj iné možnosti ukončenia svojho života.

12.06.2015 13:23
Andreas Lubitz, kopilot, Germanwings Foto: ,
Andreas Lubitz.
debata (16)
Düsseldorfský prokurátor Christoph Kumpa podľa agentúry AP potvrdil informáciu z piatkového vydania denníka Süddeutsche Zeitung, že pilot v marci na internete hľadal možnosti, ako si zaobstarať smrteľne jedovaté látky.

Lubitz, ktorý podľa dostupných informácií trpel psychickými i zrakovými problémami a mohol mať samovražedné sklony, na internete hľadal spôsoby, ako si zaobstarať kyanid draselný (cyankáli), diazepam a smrteľné kombinácie liekov.

Podľa nemeckých vyšetrovateľov 27-ročný pilot takisto ešte deň pred tragédiou z 24. marca do vyhľadávača svojho počítača zadal pojem „living will“, čo je vopred spísaný prejav vôle ohľadom liečebného postupu v situácii, keď už vážne chorý človek nie je schopný komunikovať s lekármi.

Francúzsky prokurátor Brice Robin vo štvrtok oznámil, že Lubitz mal problémy so zrakom a obával sa, že o neho úplne príde alebo že problémy s videním ohrozia jeho zamestnanie. V posledných piatich rokoch do marcovej nehody Airbusu A320 vo francúzskych Alpách sa obrátil na 41 lekárov, vrátane niekoľkých psychiatrov.

Lubitz podľa vyšetrovateľov využil pred nehodou odchod kapitána na toaletu, v kokpite sa zamkol a spustil klesanie, ktoré sa skončilo nárazom lietadla do hôr. Všetkých 150 ľudí na palube lietadla smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu zahynulo.

V utorok začal prevoz pozostatkov obetí z Marseille do krajín, odkiaľ pochádzali. Telá desiatok nemeckých obetí dorazili do vlasti v stredu a dnes sa majú konať prvé pohreby. V pondelok má do Španielska odletieť špeciál s rakvami španielskych obetí nešťastia.

Vyšetrujúci sudcovia by mohli obviniť Germanwings, prípadne jej materskú firmu Lufthansa, z neúmyselného zabitia všetkých ľudí na palube. Učiniť by tak mohli v prípade, že sa dostatočne preukáže jej zodpovednosť a nepružný prístup k lekárskemu dohľadu nad pilotmi.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla #Germanwings #Andreas Lubitz