V Donbase zahynulo za 24 hodín šesť ukrajinských vojakov

Šesť ukrajinských vojakov bolo zabitých a 14 utrpelo zranenia za uplynulých 24 hodín napriek oficiálne platnému prímeriu v oblasti tzv. protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny. V Kyjeve o tom dnes podľa agentúry Interfax-Ukrajina informoval hovorca ATO Andrij Lysenko.

13.06.2015 14:44
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí separatisti na doneckom letisku.
debata (325)

Vládne sily utrpeli straty v Doneckej a Luhanskej oblasti v rôznych častiach frontovej línie. Obete sú výsledkom ostreľovania proruských separatistov a výbuchov mín, povedal Lysenko.

Situácia je podľa neho obzvlášť napätá v okolí letiska v meste Doneck, ktoré kontrolujú separatisti. „Nepriateľ nasadil do boja tanky, obrnené transportéry a ťažké delostrelectvo. Zdôrazňujeme, že povstalci tiež ostreľujú obývané oblasti,“ vyhlásil Lysenko na brífingu. Aj separatisti tvrdia, že boli terčom útokov ukrajinskej strany. Agentúra DAN uviedla, že došlo k ostreľovaniu dediny Okťabrske, ležiacej v Doneckej oblasti 20 kilometrov od mesta Kramatorsk, pričom dvaja civilisti utrpeli zranenia.

Ukrajinské jednotky ostreľovali aj tri okresy v Doneckej oblasti, kde zasiahli obytné domy, nemocnicu a štyri transformátorové stanice.

K porušovaniu dohody o prímerí z Minska, podpísanej 12. februára zástupcami ukrajinskej vlády a proruských separatistov, dochádza prakticky denne. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vo štvrtok konštatovala, že aj napriek tvrdeniam o opaku ani jedna strana konfliktu nedokončila sťahovanie ťažkých zbraní, ako to stanovuje dohoda o prímerí.

325 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti