Záplavy zabili v Tbilisi 12 ľudí, zo zoo ušli šelmy

Silný dážď a následné záplavy, ktoré v noci zo soboty na nedeľu postihli gruzínsku metropolu Tbilisi, majú podľa starostu mesta na svedomí najmenej 12 ľudských životov a niekoľko ľudí je nezvestných.

14.06.2015 10:48 , aktualizované: 14:42
Tbilisi, záplavy Foto: ,
Zaplavené autá v Tbilisi.
debata (3)

Silný riečny prúd strhol niekoľko desiatok domov a automobilov, z vyplavenej zoo sa dostalo na slobodu 30 zvierat, medzi nimi tiež levy a vlky.

Živel pripravil o strechu nad hlavou 40 rodín. Prudký dážď sprevádzali krúpy a silný vietor. Sú poškodené cesty, infraštruktúra a bola zaplavená aj miestna zoologická záhrada, kde sa našli tri z obetí. Miestna televízia oznámila, že ich zabili šelmy, ktoré sa dostali z výbehov, čo sa ale zatiaľ nepotvrdilo.

Do najviac postihnutej časti mesta prišiel prezident Giorgi Margvelašvili a vyjadril sústrasť rodinám, ktoré prišli o príbuzných. „Je to ťažká, ale prekonateľná situácia. Ulice vyčistíme, všetko bude obnovené. Bohužiaľ nemôžeme vrátiť život ľuďom, ktorých živel zabil,“ povedal. Starosta mesta David Narmanija popoludní povedal, že počet mŕtvych stúpol na 12. Štyri telá sa našli na pozemku zoo. Tri z nich boli ošetrovatelia, štvrtého mŕtveho priniesla voda. Jeden z mŕtvych ošetrovateľov prišiel pred dvoma týždňami o kus ruky pri útoku tigra.

Ľudia pomáhajú hrochovi, ktorý ušiel zo... Foto: SITA/AP, Tinatin Kiguradze
Tbilisi, záplavy Ľudia pomáhajú hrochovi, ktorý ušiel zo zatopenej zoo v Tbilisi.

Zástupca tbiliskej radnice ráno oznámil, že sa pátra po šiestich levoch, rovnakom počte tigrov, po siedmich medveďoch a 13 vlkoch. Niekoľko vlkov už policajti zastrelili. Starosta vyzval občanov, aby nevychádzali, kým nebudú zvieratá pochytané. Patria k nim aj krokodíly. Na apokalyptických záberoch bol vidieť bezbranného hrocha, ktorého sa podarilo na jednom z námestí omráčiť s pomocou uspávacích striel. Zatiaľ nie je jasné, koľko zvierat je stále na slobode. Do pátrania po nich boli nasadené aj vrtuľníky.

K záplave sa pri omši vyjadril gruzínsky patriarcha Ilija II. Povodeň je podľa neho odplatou za hriechy spáchané komunistami, ktorí krajinu ovládali v sovietskych časoch. Zoo vraj bola postavená za peniaze získané zo zlata z roztavených krížov. „Keď do tejto krajiny prišli komunisti, nariadili roztaviť všetky kríže a zvony z kostolov a za utŕžené peniaze postavili zoo. Hriech neprejde bez odplaty,“ vyhlásil patriarcha.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #mŕtvi #záplavy #dažde