Pláže v Kalifornii sú červené ako krv. Zaplavili ich tisícky krabov

Inokedy zlaté kalifornské pláže sa v týchto dňoch zafarbili do krvavo červena. Vyrojili sa tam tisícky krabov, ktorí obyčajne žijú na morskom dne. Podľa biológov môže tento doteraz takmer nevídaný jav súvisieť so zvyšovaním teploty oceánov.

17.06.2015 11:34
Kalifornia, pláže, kraby Foto: ,
Kalifornské pláže zaplavili tisícky krabov, niektorí z obyvateľov ich už aj ochutnali.
debata (2)

Miestnym ľuďom to síce komplikuje opaľovanie sa na piesku, niektorí však červenú inváziu privítali ako spestrenie jedálnička.

Kraby druhu Pleuroncodes planipes zaplavili pláže južne od Los Angeles. Neprehliadnuteľné sú v týchto dňoch na viac ako stokilometrovom úseku pobrežia od okresu Orange až po San Diego. Tento druh nie je pre ľudí nebezpečný a Kalifornčania vnímajú toto prekvapenie skôr ako úchvatné prírodné divadlo.

Podľa biológov ide o nevídaný jav, kraby totiž... Foto: SITA/AP, MINDY SCHAUER
Kalifornia, pláž, kraby Podľa biológov ide o nevídaný jav, kraby totiž žijú na morskom dne. Dávajú to do súvislosti s oteplením oceánov.

„Vyšli na breh a boli živí. A potom tu zrazu neboli,“ popísal pre denník Los Angeles Times svojej stretnutie s krabmi člen pobrežnej stráže na pláži Huntington Beach Michael Beurlein. Niečo podobné nevidel za celých 34 rokov, čo v tejto oblasti žije.

Podľa biológov pre krabov „vylodenie sa“ na breh väčšinou znamená koniec životného cyklu, niektorí však môžu zamieriť späť do mora. Tak masívna invázia je však úplne neobvyklá a vedci tvrdia, že môže súvisieť s rastúcou teplotou oceánu. Sama o sebe však záplava krabov nemusí byť pre ekosystém čisto negatívnym javom.

Kraby druhu Pleuroncodes planipes zaplavili... Foto: SITA/AP, MINDY SCHAUER
Kalifornia, pláž, kraby Kraby druhu Pleuroncodes planipes zaplavili pláže južne od Los Angeles.

„Môže to vyzerať ako čierny deň pre červené kraby, ale je to zároveň veľká chvíľa pre pobrežné vtáctvo, ktoré ich potrebuje ako potravu na prežitie. Tak pracuje ekosystém,“ povedal znalec morskej fauny Jeremy Frimond z miestneho centra pre ochranu oceánu.

Ochutnať červené kraby sa pri tejto výnimočnej príležitosti rozhodli okrem vtákov i miestni ľudia. Tí, ktorí už túto delikatesu ochutnali, tvrdia, že sú pre nich príliš slané.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #pláže #kraby