Pod vlajkou Islamského štátu bojuje až 5-tisíc Rusov, tvrdí generál Novikov

Na strane Islamského štátu v Sýrii a Iraku bojuje až 5-tisíc ruských občanov. Informoval o tom ruský policajný generál Andrej Novikov, ktorý vedie protiteroristické stredisko postsovietskeho Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ).

17.06.2015 12:22
Islamský štát, islamisti, radikáli Foto:
Moskva odhaduje, že po boku radikálov z Islamského štátu bojuje už 5-tisíc Rusov.
debata (165)

Až doteraz sa počet bojovníkov z Ruska, ktorí bojujú po boku islamistov, odhadoval medzi 800 až 1 500. Ide najmä o Čečencov a ďalších obyvateľov Kaukazu.

„Podľa údajov tajných služieb po boku radikálov z Islamského štátu bojujú dve tisícky občanov s pasmi Ruskej federácie, ale podľa odhadov niektorých expertov sa ich počet blíži k piatim tisíckam,“ povedal Novikov, ktorý sa s novinármi stretol v rámci otvorenia sídla protiteroristického strediska v Moskve. V jeho databázach sú tiež údaje o 567 bojovníkoch Islamského štátu z ďalších krajín SNŠ, 61 z nich medzitým padlo v boji.

„Hrozba expanzie Islamského štátu sa tesne priblížila k južným hraniciam spoločenstva,“ varoval Novikov s tým, že potýčke s islamistami došlo na južných hraniciach stredoázijského Turkmenistanu.

Rusi chcú, aby mládež „vytriezvela“

Podľa generála sa situácia v spoločenstve, ktoré združuje bývalé sovietske republiky, môže skomplikovať vinou „preskupovania síl medzinárodného terorizmus k vnútorným hraniciam SNŠ“, ktoré je sprevádzané „snahou o ozbrojené akcie v krajinách susediacich so SNŠ“. Podľa Noviova tiež zosilneli snahy Islamského štátu získať nových bojovníkov z krajín SNŠ.

Protiteroristické stredisko chce na základe výsluchov osôb, ktoré bojovali na strane Islamského štátu a vrátili sa do vlasti, vypracovať dokumentárny materiál o tom, ako budúcich islamistov verbujú a ako putujú na bojisko do Sýrie. Predpokladá, že by to mohlo prispieť aspoň k čiastočnému vytriezveniu súčasnej mládeže.

Nedávno vyvolal v ruských médiách veľký rozruch príbeh moskovskej študentky, ktorú úrady zadržali na turecko-sýrskej hranici pri pokuse dostať sa k islamistom. Podľa denníka Kommersant teraz pátrajú po ďalšej ruskej študentke, ktorá je zrejme už v Turecku. Islamský štát, ktorý podľa odhadov disponuje asi 30-tisíc ozbrojencami, v súčasnosti ovláda značnú časť Iraku a Sýrie. Svoje „pobočky“ má aj v Líbyi, Jemene a ďalších krajinách Blízkeho východe a severnej Afriky.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Islamský štát #Spoločenstvo nezávislých štátov #Andrej Novikov