Bývalého kosovského premiéra už prepustili, ale neopustí Slovinsko

Bývalého kosovského premiéra Ramusha Haradinaja, ktorého zadržali v stredu popoludní v Slovinsku na základe medzinárodného zatykača vydaného Srbskom v roku 2006, medzičasom prepustili na slobodu. Kosovský činiteľ by však až do posúdenia opodstatnenosti zatykača nemal opustiť slovinské územie.

17.06.2015 18:10 , aktualizované: 22:12
debata (15)

Informácie priniesli verejnoprávna televízia a rozhlas bývalej juhoslovanskej republiky RTV Slovenija, ako aj tlačová agentúra STA s odvolaním sa na prokurátorku Marinku Jerajovú.

Podľa rovnakých zdrojov Haradinaja v podvečer predviedli pred vyšetrujúceho sudcu v Kranji, ktorému zadržaný asi hodinu odpovedal na otázky. Haradinaj následne opustil justičný objekt vo vozidle kosovskej ambasády.

Niekdajšieho veliteľa Kosovskej oslobodzovacej armády Ramusha Haradinaja zbavil Medzinárodný trestný tribunál pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii (ICTY) v dvoch zdĺhavých procesoch obvinení z vojnových zločinov.

Srbsko však obviňuje Haradinaja, ktorý bol vysokopostaveným veliteľom ozbrojených síl v západnom Kosove, zo spáchania vojnových zločinov na srbských civilistoch počas vojny z rokov 1998–99. Podľa Srbska je vinný z únosov, mučenia a zabitia srbských civilistov.

V súčasnosti je Haradinaj lídrom opozície a poslancom 120-členného multietnického parlamentu Kosova.

Kosovská vláda vyjadrila prekvapenie nad zadržaním človeka, ktorého očistili najvyššie justičné ustanovizne, a vyzvala na jeho neodkladné prepustenie na slobodu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #zatykač