Ukrajinská armáda začala ďalšiu etapu mobilizácie

Na Ukrajine vo štvrtok začali šiestu etapu čiastočnej mobilizácie a podľa ukrajinskej agentúry Unian by sa mohla týkať až 50 000 ľudí. Za posledných 24 hodín v bojoch na východe krajiny zahynuli traja vojaci a 14 sa zranili.

18.06.2015 15:19
debata (80)

Velenie armády bez akéhokoľvek číselného údaja oznámilo, že podmienky mobilizácie sú rovnaké ako pri predchádzajúcej etape. V januári vojenský prokurátor povedal, že by sa šiesta vlna mohla týkať až 50 000 ľudí. Armáda zháňa prieskumníkov, tankistov, strelcov, mechanikov, vodičov, signalistov a inžinierov.

Proruskí separatisti na Donbase podľa armády za jediný deň podnikli 79 útokov na pozície ukrajinskej armády, čo sa blíži k počtu bojov pred dohodnutím februárového prímeria. „Útokov neubúda a na niektorých miestach sa blíži k otvoreným vojenským operáciám,“ povedal armádny hovorca Andrij Lysenko.

Separatisti tvrdia, že armáda v noci ostreľovala ich pozície z tankov. Od začatia bojov vlani v apríli prišlo na východe Ukrajiny o život vyše 6 000 ľudí. Z krajiny utieklo podľa OSN skoro 880 000 osôb a ďalších 1,3 milióna ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy sú utečencami vo vlastnej krajine.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #ukrajinská armáda #mobilizácia