Polícia v USA zatkla stovky ľudí pre podvody v zdravotníctve

Americká polícia pri celoštátnej razii zatkla 243 ľudí a obvinila ich z účtovných podvodov pri využívaní vládneho zdravotníckeho programu Medicare. Podľa štvrkového oznámenia amerického ministerstva spravodlivosti dosahuje škoda 712 miliónov dolárov.

18.06.2015 18:43
debata (5)

Medzi zatknutými je podľa ministerstva 46 lekárov, sestier a ďalších diplomovaných pracovníkov. Podľa vyšetrovateľov dochádzalo k prípadom, keď bola predpísaná zbytočná liečba, prípadne inkasované peniaze za liečebné procedúry, ktoré sa neuskutočnili.

Podľa agentúry Reuters ide o najrozsiahlejšiu kriminálnu kauzu v dejinách programu Medicare, pokiaľ ide o počet zadržaných, tak aj o výšku spôsobenej škody. Mnoho osôb polícia zadržala na Floride, len v Miami podľa policajtov pripravilo 73 ľudí štát o 263 miliónov dolárov.

Ďalšie zatknutia sa uskutočnila v Houstone, Dallase, Los Angeles, Detroite, New Yorku a ďalších mestách. „Ministerstvo spravodlivosti sa v ďalších dňoch sústredí na prevenciu podobných prípadov a na potrestanie ľudí, ktorých kriminálna činnosť zvyšuje náklady na zdravotníctvo a ohrozuje systém, na ktorom závisia životy ľudí,“ komentovala kauzu ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová.

K podobným prípadom, hoci menej rozsiahlym, podľa ministerstva dochádzalo už v minulosti. Od roku 2007 bolo za podvody v programe Medicare obvinených 2 100 ľudí, celková spôsobená škoda dosahuje 6,5 miliardy dolárov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zdravotníctvo #daňové podvody #finančné podvody