Aktivisti vyzvali po streľbe v Charlestone na zvesenie vlajky Konfederácie

Stovky aktivistov sa zhromaždili v sobotu pred budovou úradu vlády v štáte Južná Karolína, kde vyzývali na odstránenie tamojšej vlajky Konfederácie. Zhromaždenie sa uskutočnilo v reakcii na stredajšiu tragickú streľbu v kostole v Charlestone.

21.06.2015 09:48
Južná Karolína, vlajka Konfederácie, Charleston Foto: ,
Aktivisti žiadajú zvesiť vlajku Konfederácie z budovy úradu vlády v Južnej Karolíne.
debata (7)

Dvadsaťjedenročný beloch Dylann Roof zastrelil v stredu v historickom afroamerickom kostole Emanuel v centre Charlestonu deväť osôb vrátane miestneho černošského pastora Clementu Pinckneyho (41), ktorý bol tiež členom Senátu štátu Južná Karolína.

Dav sa zhromaždil v sobotu večer pred úradom vlády v Južnej Karolíne a vyzýval činiteľov, aby zvesili vlajku Konfederácie, ktorá reprezentovala „prootrocký“ Juh počas americkej občianskej vojny v rokoch 1861–1865.

„Musíme dať tú vlajku (Konfederácie) tam, kam patrí v rámci histórie,“ uviedla Sarah Leverettová, 95-ročná ľudskoprávna aktivistka, ktorá sa zúčastnila protestu. Dodala, že zvesenie kontroverznej vlajky by znamenalo, že deväť zastrelených ľudí z kostola Emanuel, nezomrelo nadarmo.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) preveruje rasistické vyhlásenie, ktoré údajne napísal Roof pred stredajšou streľbou. Internetová stránka spájaná so strelcom obsahuje aj jeho fotografie, na ktorých drží v rukách horiacu americkú zástavu. Na ďalšej zo snímok je Roof odfotografovaný so zmienenou zástavou Konfederácie a so zbraňou v ruke.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Charleston #Dylann Roof #streľba v kostole