Pápež František sa pomodlil pred turínskym plátnom

Pápež František sa pomodlil pred turínskym plátnom, jednou z najuctievanejších katolíckych relikvií, na ktorom je podľa legendy odtlačené telo umučeného Ježiša Krista. Pre pápeža je dvojdňová návšteva Turína ďalšou z ciest po Talianku. František sa počas nej stretne v pondelok aj so svojimi príbuznými.

21.06.2015 14:39
debata (3)
Pápež František sa v turínskej kaplnke pomodlil... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
pápež František, Turínske plátno Pápež František sa v turínskej kaplnke pomodlil pri najvzácnejšej kresťanskej relikvii, Turínskom plátne. Podľa legendy je na nej odtlačené telo umučeného Ježiša Krista.

Pápež priletel z Ríma do Turína ráno a z letiska zamieril priamo do katedrály, kde je od apríla plátno verejne vystavené. V svätostánku sa pomodlil a niekoľko minút v tichosti sedel pred relikviou, ktorú chráni sklo. Následne položil na vitrínu ruku a bez slova odišiel.

František má v Turíne na pláne stretnutia s miestnymi duchovnými, ale aj s mladými delikventmi, prisťahovalcami a bezdomovcami. Pápež František opakovane upozorňuje, že cirkev by mala venovať osobitnú pozornosť tým najchudobnejším a najzraniteľnejším a počas svojich ciest sa snaží tieto výzvy aj osobne napĺňať.

Pápež František sa pred odchodom dotkol... Foto: Reuters, GIORGIO PEROTTINO
pápež František, Turínske plátno Pápež František sa pred odchodom dotkol vitríny, ktorá chráni vzácnu kresťanskú relikviu - Turínske plátno.

Turínske plátno vystavili pre verejnosť v apríli a bude ho možné vidieť do 24. júna. Do katedrály kvôli nemu prichádzajú desaťtisíce veriacich. Keď relikviu vystavili naposledy v roku 2010, prišlo si ju pozrieť 2,5 milióna ľudí.

Na plátne širokom meter a dlhom štyri metre podľa veriacich je odtlačok tela a stopy krvi z rán, ktoré Kristus utŕžil pri bičovaní, mučení a ukrižovaní. O autenticite plátna panujú spory, doteraz sa však vedcom nepodarilo vysvetliť pôvod odtlačku. Dohady o tom, že ide o maľbu, však vyvrátili. Na plátne sa podľa ich záverov nenachádza žiadny pigment, ide skutočne o krv.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Turínske plátno