Páchateľ masakry v pešej zóne v Grazi si neuvedomuje rozsah svojho činu

Vodiča terénneho vozidla, ktorý pri šialenej jazde ulicami Grazu usmrtil v sobotu troch a zranil podľa najnovších informácií ďalších 36, a nie ako sa doteraz uvádzalo 34 ľudí, vypočuli v nedeľu rakúski kriminalisti. Jeho výpovede boli, ako to formuloval hovorca prokuratúry Christian Kroschl, skôr vyhýbavé.

21.06.2015 21:42
debata (22)

Podľa hovorcových slov nebol 26-ročnému mužovi, rakúskemu občanovi s bosnianskymi koreňmi, ktorý pracuje ako vodič z povolania-kamionista a je otcom dvoch detí, zrejmý rozsah dôsledkov, ktoré zanechalo jeho vyčíňanie. Pri zadržaní spomínal konflikt s nožom, (ku ktorému došlo, keď na krátky čas prerušil jazdu a zaútočil nožom na dvojicu chodcov), za možné považoval, že kohosi v jednej z ulíc zrazil.

Informácií o páchateľovom nedeľňajšom popoludňajšom výsluchu je však zatiaľ ako šafranu. Kriminalisti ho podľa slov spomínaného hovorcu síce mohli vypočuť, muž však v odpovediach neustále uhýbal. Až do dnešného popoludnia nebol výsluch možný kvôli jeho psychickému rozpoloženiu. Muž nedokázal odpovedať ani na jednoduché otázky ošetrujúcej lekárky. Medzičasom je zrejmé, že páchateľ nebol v inkriminovanom čase podnapitý, v jeho organizme sa vôbec nenachádzal alkohol. Výsledky krvného testu o možnej prítomnosti drog v organizme ešte nie sú k dispozícii.

V pondelok predvedú vodiča pred vyšetrujúceho sudcu, ešte dnes ho prevezú do justičného zariadenia Graz-Jakomini.

Mesto Graz pripravuje na budúcu nedeľu podvečer smútočný pochod po trase šialenej jazdy spomínaného vodiča, informoval dnes na tlačovej konferencii starosta Siegfried Nagl. Jeho slová sprostredkovalo internetové vydanie denníka Kleine Zeitung.

Do kondolenčnej knihy, ktorú zriadila miestna radnica, sa medzičasom zapísali tisícky občanov, vrátane návštevníkov z Austrálie, Číny, Nemecka, Švajčiarska či Švédska. Všetky kultúrne, športové a spoločenské akcie v Grazi plánované na budúci týždeň zrušili.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #vodič #Graz