Horúčavy v Pakistane zabili viac ako 800 ľudí

Už viac ako 800 ľudí zahynulo v dôsledku extrémne teplého počasia, ktoré posledné štyri dni trápi juh Pakistanu. Vláda pakistanskej finančnej metropoly Karáčí v stredu vyhlásila deň voľna, aby ľudia mohli zostať doma.

24.06.2015 11:34 , aktualizované: 14:24
Pakistan, horúčavy, úpal, Foto: ,
Teploty na juhu Pakistanu už niekoľko dní dosahujú 45 stupňov Celzia.
debata

Dažde, ktoré na stredu predpovedali meteorológovia, neprišli. Informovali o tom agentúra Reuters a spravodajský server BBC News. V Karáčí dosiahol počet obetí 780. Ďalších 30 mŕtvych hlásia ostatné okresy provincie Sindh, ktorej je Karáčí metropolou. Príčinou úmrtia je väčšinou dehydratácia a úpal, pričom mnoho obetí tvoria starší ľudia z rodín s nízkymi príjmami. Tisíce ľudí hospitalizovali a niektorí z nich sú vo vážnom stave.

Zatiaľ čo v minulých dňoch dosahovali teploty v Karáčí 45 stupňov Celzia, v stredu sa znížili na 34 stupňov, informoval meteorológ Abdur Rašíd. Predstavitelia nemocníc uviedli, že počet prijatých pacientov s dehydratáciou a úpalom bol podstatne menší ako cez víkend a v pondelok, keď desiatky ľudí ležali v chodbách aj pred budovami nemocníc.

Agentúra AP s odvolaním sa na pakistanské úrady napísala, že ochladenie pravdepodobne znamená, že najhoršie obdobie horúčav má Pakistan za sebou.

Ľudia kritizujú vládu, že na krízu reaguje pomaly a nedostatočne. Obyvatelia Karáčí majú pocit, že v prípade väčšej angažovanosti úradov mohlo sa zachrániť viac ľudí.

Pakistanská armáda, ktorá sa náruživo ujme každej príležitosti, aby posilnila svoj význam je aktívnejšia. Zriaďuje okrem iného centrá pre pomoc ľuďom, ktorí trpia úpalom. V niektorých štvrtiach Karáčí sa konali v utorok protesty menšieho rozsahu, pri ktorých demonštranti okrem miestnej vlády kritizovali aj hlavného dodávateľa elektriny v oblasti K-Electric. Situáciu totiž zhoršujú časté výpadky prúdu, ktoré značne obmedzujú používanie klimatizácie a ventilátorov.

Bohatší obyvatelia mesta majú spravidla doma generátory, ktorými výpadky prúdu udržujú klimatizáciu v prevádzke, chudobní takúto možnosť nemajú. Agentúra Reuters upozornila, že verejné služby v Pakistane trpia nedostatkom financií preto, že väčšina majetných ľudí neplatí dane. Daň z príjmu platí menej ako pol percenta Pakistancov a medzi hriešnikmi je aj veľa poslancov.

Nádej pre oblasť trpiacou horúčavami predstavujú dažde predchádzajúce monzúnovej sezóne, ktoré sú predpovedané na druhú polovicu tohto týždňa. Pred mesiacom podobným spôsobom sužovali horúčavy susednú Indiu, kde v dôsledku toho zahynulo takmer 2 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #Pakistan #Karáčí