Subotica pri maďarských hraniciach je pre utečencov symbol prechodu do EÚ

Zanedbaný areál s chátrajúcimi budovami a zarastenými kríkmi v meste Subotica na severe Srbska už veľmi nepripomína bývalú továreň na výrobu tehál, v poslednej dobe sa však stal prechodným bydliskom pre desiatky utečencov.

26.06.2015 11:06
debata (12)

Tí majú z tohto mesta blízko hraníc s Maďarskom namierené do EÚ, ktorá čelí kvôli náporu utečencov migračnej kríze. Subotica sa tak stala jednou z prestupných staníc nelegálnych migrantov na ich ceste za lepším životom v únii.

Pod jednou zo striech bývalého výrobného závodu leží na dekách alebo v spacákoch skupinka ľudí, ďalší stoja okolo, v hlúčiku leží aj malé dieťa. „Sme jedna rodina, je nás 22 vrátane piatich detí,“ hovorí po anglicky jedna zo žien, ktorá sa predstaví ako Marjam. Rodina pochádza z afganského mesta Herát a na cestu do Európy sa vybrala pred dvoma či troma mesiacmi. Priznávajú, že cestu nepoznajú, Marjam však hovorí, že chcú ísť do Nemecka.

Blízko tejto rodiny odpočívajú muži z Afriky, dvojica mladých ľudí sa v ruinách bývalej tehelni zase objíma, do areálu vchádzajú ďalší Afričania, niektorí z nich majú v rukách batožinu. Vodu utečenci čerpajú zo studne na okraji provizórneho táboriska, ktoré sa nachádza pri železničnej trati a čističky odpadových vôd, obytné domy v bezprostrednom okolí prakticky nie sú.

Na utečencoch zarábajú taxikári i policajti

Do Subotice, ktorá leží len niekoľko kilometrov od hraníc s Maďarskom, sa migranti dostanú napríklad vlakom alebo autobusom z Belehradu. Pri stanici to potvrdzujú aj oslovení policajti, podľa ktorých utečenci prichádzajú takmer v každom vlaku z hlavného mesta Srbska. Na miestnej autobusovej stanici vo štvrtok dopoludnia dvaja mladí muži, tiež utečenci, vytiahli mobilný telefón, nasadili slúchadlá a počúvali hudbu. Jeden z nich povedal, že pochádzajú zo Sýrie a že ich priatelia sú už v Maďarsku.

Keď o chvíľu dorazil do Subotice linkový autobus z Belehradu, vystúpila z neho skupina migrantov z Afriky. Nevyzerali unavene, rozprávať sa s novinármi však odmietli, pretože vraj nehovoria po anglicky. Povedali len, že sú z Ghany. O chvíľku už sedeli v taxíku.

Zamestnanec stanice tvrdil, že smerujú k hraniciam s EÚ. Taxikári z mesta, ktorí si týmto spôsobom privyrábajú, len s veľkou nevôľou sledujú kamery a fotoaparáty novinárov. Jeden z nich ich zo stanoviska taxíkov vyháňa.

Výnimkou je Josip Križanec, muž so starším taxíkom, ktorý je držiteľom pasov niekoľkých krajín. Priznáva, že niektorí taxikári pomáhajú utečencom zo zištných dôvodov, aby si zarobili. Ďalší vraj bez nároku na odmenu migrantom aspoň ukážu správny smer cesty do Maďarska.

Na opačnej strane srbsko-maďarskej hranice, teda už na území EÚ, policajti tento týždeň zadržali stovky nelegálnych migrantov. Maďarsko sa podobne ako Taliansko alebo Grécko dostalo pod tlak kvôli náporu imigrantov. Križanec tvrdí, že srbská polícia problémy s utečencami v tejto oblasti vôbec nerieši. Dôvodom je podľa jeho slov korupcia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #utečenci #Subotica