Porošenko: Na východe Ukrajiny pôsobí 60 000 vojakov vládnych síl

Ukrajinské ozbrojené sily zdvojnásobili počet vojakov zapojených do protipovstaleckej operácie na východe krajiny. Podľa agentúry Ukrinform to oznámil prezident Petro Porošenko v rozhovore, ktorý poskytol televíznej stanici Inter.

27.06.2015 15:35
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (171)

Armáda aj proruskí separatisti medzitým hlásia pokračovanie stretov, ktoré si podľa správ z Kyjeva za uplynulých 24 hodín vyžiadali život jedného civilistu a zranenia piatich vojakov.

„Do soboty sme zvýšili stav našich ozbrojených síl v zóne protipovstaleckej operácie na 60 000 vojakov,“ vyhlásil Porošenko. Ide teda o zdvojnásobenie počtu vládnych vojakov na východe krajiny, pretože, ako prezident dodal, doteraz ich tam bolo maximálne 30 000. Agentúra DPA k tomu poznamenala, že podľa vládnych údajov stojí v Donbasu proti ukrajinskej armáde a národnej garde okolo 40 000 povstalcov podporovaných Ruskom.

Aj v sobotu sa obe strany obvinili z porušovania prímeria, ktoré bolo dohodnuté v Minsku a nadobudlo účinnosť 15. februára. Armádny hovorca Andrij Lysenko v Kyjeve povedal, že strety si od piatku v rámci vládnych síl nevyžiadali mŕtvych, ale päť vojakov utrpelo zranenia. Takmer nepretržite, dňom i nocou, podľa neho prebiehajú boje v oblasti miest Marjinka a Avdijivka v Doneckej oblasti, kde rebeli používajú aj zakázané ťažké zbrane.

Luhanský gubernátor lojálny Kyjevu Hennadij Moskal na svojom webe napísal, že vzbúrenci celú noc z piatka na sobotu ostreľovali z ručných zbraní, ale tiež mínometmi a protitankovými riadenými strelami obec Stanycja Luhansk, ktorá leží na predmestí Luhansku, jednej zo separatistických bášt. O život pritom prišla jedna žena.

O neustálom porušovaní prímeria, avšak vládnymi silami, tiež informujú proruskí povstalci. Za uplynulých 24 hodín len v samozvanej Doneckej ľudovej republike vraj zaznamenali 46 prípadov a „protivník opäť použil ťažké zbrane“, napísala ruská agentúra TASS s odvolaním sa na donecké „ministerstvo obrany“. Podľa tohto zdroja sa pod paľbu dostala najmä štvrť Donecka blízko letiska a miest Horlivka a Jasynuvata.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #proruskí separatisti #ukrajinská armáda