Arménska polícia nariadila demonštrantom, aby sa rozišli

Tisícom demonštrantov, ktorí už takmer týždeň blokujú hlavnú dopravnú tepnu v arménskom hlavnom meste Jerevane, v nedeľu polícia nariadila, aby sa rozišli. Niektorí poslúchli a odišli na neďaleké námestie, ale tisíce ďalších zostali, vzdorujúc tak polícii i organizátorom hlavného protestu.

28.06.2015 21:58
debata (18)

Poriadková polícia rozmiestnená krížom cez cestu búchala obuškami do svojich ochranných štítov, ako varovanie, ale zatiaľ nezakročila. Za chrbtom mala vodné delá a obrnené vozidlá. Arménsky prezident Serž Sarkisjan v sobotu večer oznámil pozastavenie platnosti rozhodnutia o zvýšení cien za elektrinu pre domácnosti, ktoré v hlavnom meste vyvolalo masové protesty.

Sarkisjan vo svojom vyhlásení uviedol, že vláda bývalej sovietskej republiky vezme na seba zvýšené náklady na elektrinu, kým sa neskončí audit v Ruskom vlastnenej energetickej spoločnosti Elektrické siete Arménska. Pripustil dokonca aj jej znárodnenie. Oznámenie zverejnil po tom, ako sa v noci z piatka na sobotu stretol s ruským ministrom dopravy Maximom Sokolovom, ktorý je spolupredsedom rusko-arménskej ekonomickej komisie.

Protest proti zvýšeniu cien za elektriny sa začal pred šiestimi dňami, keď demonštranti zablokovali jednu z hlavných dopravných tepien v Jerevane a snažili sa dostať k prezidentskému palácu, v čom im polícia – aj násilím – zabránila. Počet účastníkov protestov sa počas týždňa postupne zvyšoval a dosiahol až 15 000. Hlavní organizátori protestu po oznámení prezidenta vyzvali demonštrantov na ukončenie protestu.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #elektrina #zdražovanie #demonštrácia #Arménsko