Izraelská armáda obsadila loď s aktivistami smerujúcimi do Gazy

Izraelské námorníctvo obsadilo švédsku loď, ktorá s 50 aktivistami na palube smerovala k Pásmu Gazy, aby upozornila na dlhodobú blokádu územia zo strany Izraela. Podľa izraelskej armády nedošlo na palube k potýčkam a plavidlo mieri k prístavu Ašdod.

29.06.2015 07:19
debata (3)

Tri lode zapojené do tzv. Flotily slobody III. vyplávali z juhu Európy ku brehom Pásma Gazy začiatkom minulého týždňa. Pôvodne viezli 70 aktivistov z 20-tich krajín. Boli medzi nimi napríklad aj bývalý tuniský prezident Munsif Marzúkí, profesor Henry Ascher, filmár Lennart Berggren či hovorkyňa feministickej iniciatívy Maria Svenssonová.

Ich cieľom bolo vymôcť otvorenie prístavu v Gaze. Dve z lodí uposlúchli výzvy izraelských úradov a na ceste ku Gaze nepokračovali. Švédsku loď Marianne, ktorá vyrazila z Göteborgu už začiatkem mája, ale zastavilo až námorníctvo.

Izrael nasadil vojsko proti podobnej flotile, ktorá vyplávala v roku 2010 z Turecka. Pri zásahu vojenskej jednotky na palube lode Navi Marmara vtedy zahynulo desať tureckých aktivistov a Izrael tak stratil dovtedy sa sľubne rozvíjajúce spojenectvo s Tureckom.

Izrael uvalil blokádu na palestínsku Gazu v roku 2006, keď tam radikáli z Hamasu uniesli izraelského vojaka. Pre civilistov sa tak uzavreli hraničné priechody a Izrael drasticky obmedzil aj dopravu tovarov. Postupne začal opatrenia zmierňovať, ale obyvatelia Gazy môžu vycestovať iba priechodom do Egypta, ktorý nie je otvorený stále. Izrael v rámci blokády obmedzil Palestínčanom pohyb po mori iba do vzdialenosti šesť námorných míľ, teda 11 kilometrov, od brehu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #blokáda