Cameron: Islamský štát plánuje v Británii hrozivé útoky

Britský premiér David Cameron vyslovil varovanie, že militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) pôsobiaci v Sýrii a Iraku plánujú konkrétne útoky proti Británii a predstavujú existenčnú hrozbu pre Západ.

29.06.2015 10:41
debata (11)

„V Iraku a Sýrii sú ľudia, ktorí plánujú vykonať strašné činy v Británii a inde. Pokiaľ bude IS v týchto dvoch krajinách existovať, sme v ohrození," uviedol pre BBC britský premiér.

Podľa Camerona je nutné bojovať proti Islamskému štátu. Ale spolupracovať pritom so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom by bol „absolútne zlý prístup". Západ podporuje ozbrojenú opozíciu, ktorá se v uplynulých rokoch snaží Asadov režim zvrhnúť.

Cameron sa na margo bezpečnostnej situácie v Británii vyjadril po tom, ako islamista ozbrojený kalašnikovom zabil v piatok v tuniskom letovisku Súsa 38 ľudí, z toho 30 Britov.

Podľa Camerona prispievajú k častej radikalizácii mladých moslimov v Británii a ďalších európskych krajinách ľudia, ktorí síce neobhajujú násilie, ale veria predsudkom o tom, že demokracia je zlá a náboženské pravidlá stoja nad vládou zákona. Tak se podľa neho môže u mladých ľudí z predsudkov stať vražedný plán.

Podľa viacerých britských politikov išlo o najhorší jednotlivý útok na britských občanov od viacnásobného bombového útoku na londýnske metro a autobus, pri ktorom v roku 2005 zahynulo 52 ľudí a štyria atentátnici.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #hrozba #David Cameron #Islamský štát