Pamiatky v Iraku a Sýrii sú systematicky ničené

Organizácia Islamský štát (IS) ničí pamiatky v Iraku a Sýrii systematickým spôsobom a predáva vzácne artefakty pomocou prostredníkov. Ide o trvalú a profesionálnu činnosť. V londýnskom inštitúte pre obranu a bezpečnosť to povedala riaditeľka Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová.

06.07.2015 14:00
Palmýra Foto:
Pamiatky v Palmýre sú údajne podmínované. Ilustračné foto.
debata (1)

Riaditeľ sýrskeho úradu pre pamiatky a múzeá Maamún Abdal Karím oznámil, že ľudia z IS v Palmýre zničili sochu bohyne Al-Lát.

Podľa Bokovovej má v Iraku IS pod kontrolou územie, na ktorom sa nachádza pätina z desaťtisíc svetovo známych archeologických nálezísk a kultúrnych pamiatok. Vyplienil ich a nie je jasné, čo sa stalo s ostatnými. Niektoré z nálezísk v Sýrii boli podľa nej vydrancované takým spôsobom, že teraz už nemajú pre historikov a archeológov žiadnu hodnotu. UNESCO sa obáva, že podobne môžu skončiť aj pamiatky v Líbyi.

Abdal Karím povedal, že IS v sobotu zničil sochu bohyne Al-Lát. „Bola to unikátna pamiatka vysoká tri metre a vážiaci 15 ton. Ide o najkrutejší čin, aký IS v Palmýre spáchal," povedal Abdal Karím. Sochu pochádzajúcu z 1.storočia pred naším letopočtom vytesanú do vápenca objavili poľskí archeológovia v roku 1977.

Bojovníci IS obsadili Palmýru v máji a tamojšie pamiatky vraj zamínovali. Abdal Karím pred niekoľkými týždňami oznámil, že jeho ľudia z miesta odviezli menšie artefakty, ale neostal im čas dostať do bezpečia mnohotonové sochy. Vyhlásil, že sochu bohyne Al-Lát len zakryli kovovým plátom a obložili vrecami piesku. „Chceli sme ju ochrániť pred bombardovaním, ale nenapadlo nám, že IS príde a zničí ju," vyhlásil.

Kalifát, ktorý IS založil pred rokom na severe Sýrie a Iraku, sa rozkladá na území niekdajšej Asýrskej ríše a v miestach, kde prekvitala grécka a rímska civilizácia a kde moslimovia žili po stáročia v susedstve s kresťanmi. IS islam interpretuje podľa striktného výkladu saláfistov, ktorí neislamské pamiatky považujú za pohanské.

IS sám natáča z ničenia videá a UNESCO má k dispozícii aj satelitné snímky nálezísk. „Zámerné ničenie, akého sme svedkami v Iraku a Sýrii, dosiahlo rozmerov neznámych v súčasnej histórii. Nielenže ničenie pokračuje, ale je systematické. Plienenie archeologických nálezísk a múzeí najmä v Iraku dosiahlo úroveň priemyselného ničenia,“ povedal Bokovová. Ide podľa nej o kultúrnu čistku, ktorá ničí spoločné korene ľudstva.

IS vraj núti miestnych poľnohospodárov vykopávať pamiatky, ktoré potom jeho členovia vyvážajú a predávajú. Mnoho artefaktov je v súkromných zbierkach po celom svete. „Vedia, že sú v tom peniaze a snažia sa ich z toho získať. Vieme tiež, že účastníci konfliktu predávajú tovar priekupníkom a súkromným zberateľom," oznámila šéfka UNESCO.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #UNESCO #Islamský štát #Palmýra