Ďalší útok? Otázka nie je či, ale kedy

„Terorizmus sa teraz prejavuje v podobe malých, nie príliš sofistikovaných útokov, ktoré majú na svedomí jednotlivci alebo malá skupinka. Je mimoriadne ťažké im zabrániť,“ povedal pre Pravdu bezpečnostný odborník Steve Hewitt z Birminghamskej univerzity.

08.07.2015 10:00
debata (2)

Podľa britskej tajnej služby MI5 je teroristická hrozba v Británii najväčšia od útokov v Londýne 7. júla 2005. Je príčinou nárast vplyvu Islamského štátu (ISIL) alebo sú aj ďalšie?
Terorizmus je v tejto chvíli určite hlavnou bezpečnostnou hrozbou pre Britániu. Bolo by však chybou vnímať to ako novú situáciu. Od konca 60. do 90. rokov viedol írsky republikánsky terorizmus k obetiam a ničeniu po celej krajine. Problém do veľkej miery zmizol vďaka mierovej dohode.

Stewe Hewitt
Stewe Hewitt Stewe Hewitt

Jeden terorizmus bol však nahradený iným, tentoraz v podobe islamistického násilia. Našťastie to si zatiaľ nevyžiadalo toľko mŕtvych ako útoky spojené so Severným Írskom. Na druhej strane sa zdá, že súčasný problém nemá jasné riešenie, ako to bolo v prípade politickej dohody s írskymi republikánmi. Najnovším prejavom islamistického násilia je vplyv ISIL, ale jeho dosah na britskú bezpečnostnú scénu ešte nie je úplne jasný.

Britskí občania však tiež bojujú na strane ISIL.
Islamský štát zlákal niekoľko stoviek Britov, ktorí odišli do Sýrie či Iraku. Existujú obavy, čo sa stane, keď sa vrátia. A v skutočnosti sú už niektorí späť. V Európe sme už boli svedkami útokov, ktoré mali spojitosť s ľuďmi, čo sa vrátili z bojov za ISIL. V Británii sa to ešte nestalo. Existuje aj nebezpečenstvo útokov zo strany tých, čo sú inšpirovaní Islamským štátom, ale zostali doma. Nakoniec k nejakému útoku dôjde.

Nedá sa tomu zabrániť?
Terorizmus sa teraz prejavuje v podobe malých, nie príliš sofistikovaných útokov, ktoré majú na svedomí jednotlivci alebo malá skupinka. Je mimoriadne ťažké im zabrániť. Tajné služby aj vládni predstavitelia sa jasne vyjadrujú, že nie je otázkou, či útok príde, ale kedy sa to stane. Do istej miery je pozitívne, že takéto útoky si zväčša nevyžiadajú veľa obetí. Aj keď v Tunisku sme nedávno videli, akú hrôzu môže napáchať jeden na všetko odhodlaný človek ozbrojený automatickou zbraňou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #teroristické útoky