Okolité krajiny Slovenska zasiahli prudké búrky

Územie Nemecka, Rakúska, Česka a Poľska zasiahli v utorok večer a v noci z utorka na stredu prudké búrky, ktoré vo viacerých regiónoch napáchali škody a spôsobili problémy v doprave. V Poľsku prišiel o život jeden človek.

08.07.2015 10:00
debata

Prudké búrky sprevádzané prívalovými dažďami zabili v noci z utorka na stredu v Poľsku jedného človeka a prerušili spojenie na viacerých železničných tratiach aj cestách. Desaťtisíce Poliakov zostali podľa agentúry PAP po búrke bez elektriny.

Silný vietor lámal v južnom Poľsku stromy a stožiare elektrického vedenia. Jeden zo stromov spadol v sliezskej obci Studzionka na auto, v ktorom sedel 42-ročný muž, ktorý pri nešťastí zahynul. Hasiči v poľskom Sliezsku vyrážali k stovkám prípadov poškodených domov, zatopených pivníc či zablokovaných ci­est.

V Nemecku sa nikto vážne nezranil

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung informoval, že vlna búrkového počasia postupovala naprieč Nemeckom od juhozápadu na východ, pričom sa prehnala cez mnohé spolkové krajiny od Bádenska-Württemberska až po Brandenbursko a Berlín. V zasiahnutých oblastiach podľa neho nezaznamenali vážnejšie zranenia osôb a narušenie leteckej a železničnej dopravy bolo iba menšieho rozsahu.

Süddeutsche Zeitung na svojej internetovej stránke uvádza, že obec Framersheim v Porýní-Falcku postihlo tornádo, ktoré strhlo „60–100 striech“ a podľa odhadu miestneho starostu tak spôsobilo škody vo výške osem až desať miliónov eur.

Pohotovostné zložky v iných častiach Nemecka museli zasahovať pri odstraňovaní vyvrátených stromov a čerpaní vody z pivníc. Podľa nemeckej meteorologickej služby DWD priniesli búrky prudké ochladenie, miestami až o viac ako desať stupňov Celzia.

Stromy robili problémy v Rakúsku aj Česku

Prudké búrky a záplavové dažde si vyžiadali početné výjazdy hasičov aj v rakúskom Tirolsku a Salzbursku a v niektorých častiach krajiny Horné Rakúsko, uviedla tamojšia agentúra APA. V Bavorsku či Dolnom Sasku bolo kvôli popadaným stromom neprejazdných niekoľko úsekov ciest a železníc.

Extrémne počasie v Tirolsku malo za následok výpadky v zásobovaní elektrinou, ktoré v nočných hodinách pocítilo približne 14.000 domácností. Popadané stromy tiež v Rakúsku zatarasili cesty a poškodili niekoľko vozidiel. Podľa verejnoprávnej stanice ORF však v dôsledku búrok zrejme nikto neutrpel zranenia.

Český spravodajský server iDNES.cz v súvislosti s búrkami informoval o krupobití v Karlovarskom kraji a obmedzení železničnej dopravy v rôznych častiach republiky pre popadané stromy na tratiach. V Stredočeskom a Olomouckom kraji zaznamenali zrážky vlakov so stromami, pri ktorých sa ale nikto nezranil. Českí meteorológovia vydali nadránom výstrahu pred veľmi silnými búrkami pre Olomoucký a Moravskosliez­sky kraj.

Prívalové dažde spôsobili v utorok podvečer lokálne povodne tiež v niekoľkých častiach Škótska, čiastočne zaplavené bolo napríklad mesto Aberdeen. Naopak časti južnej Európy ďalej sužuje vlna horúčav, kvôli ktorej platí výstraha pre obyvateľov dvoch tretín územia Španielska, kde teploty dosahujú aj 40 stupňov Celzia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #Rakúsko #búrky