Rakúsko aj Maďarsko potrápili prudké búrky

Prudké krupobitie, pri ktorom utrpelo viacero ľudí zranenia hlavy, postihlo v stredu večer okolie Villachu v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko. V oblasti permanentne zasahujú posádky sanitných vozidiel, ktoré prepravujú zranených do krajinskej nemocnice vo Villachu.

08.07.2015 21:06
Hungary Rainstorm Hungary Rainstorm Foto: ,
Prudké búrky zasiahli nie len Slovensko, ale aj Rakúsko či Maďarsko. V Budapešti kolabuje mestská, železničná aj letecká doprava.
debata

Krupobitie spôsobilo značné problémy aj v cestnej doprave. Vyvrátené stromy zablokovali tzv. Tauernskú diaľnicu A10. Iné cesty sa ocitli pod vodou, v jednom z tamojších tunelov opakovane dochádza k výpadkom elektrického prúdu.

Úrady vyzvali občanov, aby sa na cesty vydávali iba v neodkladných prípadoch. Niektoré časti Korutánska zasiahlo nepriaznivé počasie už v popoludňajších hodinách. Už vtedy zaznamenali tamojší hasiči 20 výjazdov, na ktorých sa zúčastnilo asi 100 hasičov.

Terajšie rozmary počasia v Korutánsku súvisia s druhým studeným frontom, ktorý meteorológovia predpovedali na večerné hodiny pre juh a juhovýchod Rakúska. V zasiahnutej oblasti padali vraj krúpy s veľkosťou tenistových loptičiek. Aj v centre Villachu zranili viacero chodcov. Z Feistritzu an der Gail hlásia prederavené strechy v dôsledku krupobitia, ale aj vážne poškodené motorové vozidlá.

Bez elektrickej energie sa ocitli tisícky domácností od údolia rieky Gail až po jazero Wörther See. Z Arriachu, kde nárazový vietor dosahoval rýchlosť až 122 km/h, hlásili popoludní lesný požiar, ktorý spôsobilo poškodené elektrické vedenie. S podobnými problémami zápasia aj v spolkovej krajine Štajersko, kde dnes zasahovala tisícka hasičov až do večerných hodín.

Hasiči majú plné ruky práce, v Budapešti je narušená doprava

Stovky núdzových volaní zaznamenali iba v stredu do podvečerných hodín z oblastí v Maďarsku zasiahnutých prudkými búrkami. Vo vysielaní televíznej stanice M1 to povedal zastupujúci hovorca Celoštátneho riaditeľstva pre ochranu pred katastrofami.

Dániel Mukics uviedol, že väčšinu z vyše 380 volaní zaregistrovali z Vašskej, Rabsko-mošonsko-šopronskej, Vesprémskej a Stoličnobeleh­radskej župy. Hlásenia prichádzajú permanentne však aj z iných oblastí krajiny, hlavné mesto Budapešť nevynímajúc. V maďarskej metropole zaznamenali viac ako 670 núdzových telefonátov.

Vo väčšine prípadov ide o vyvrátené stromy alebo popadané konáre, v niektorých lokalitách však došlo aj k vyvráteniu stĺpov verejného osvetlenia. Ojedinelo sú hlásené aj poruchy v zásobovaní elektrickým prúdom.

Prudký nárazový vietor na viacerých miestach poškodil strechy budov, komíny, inde museli hasiči odčerpávať vodu zo zatopených, nižšie položených priestorov. Pre viaceré maďarské župy vydali tamojší meteorológovia najvyšší stupeň varovania pred extrémami počasia, ktorý platí až do dnešnej polnoci.

Medzi lokality, pre ktoré platí druhý stupeň varovania, patrí aj jazero Balaton. V Budapešti mala problémy mestská hromadná doprava, a to na viacerých autobusových, električkových i prímestských linkách. Tretia trasa metra dnes v úseku od Deákovho námestia do Köbánye-Kispestu nepremáva, dočasne ju nahradia autobusy.

Rozmary počasia narušujú aj prevádzku budapeštianskeho letiska, kde napríklad stroj spoločnosti Wizz Air zo švédskeho Göteborgu pristál až na druhý pokus. Lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce do Trevisa muselo kvôli intenzívnym zrážkam 15 minút čakať na štart. Lietadlá spoločnosti Easy Jet z Londýna a Lufthansy z Frankfurtu nad Mohanom pristáli v Budapešti po tom, čo absolvovali značnú okľuku. Ďalšie stroje čakajú na možnosť pristátia nad letiskom.

Veľké problémy hlási aj prevádzkovateľ železničnej dopravy. Vlaky meškajú na celom území Maďarska od 30 do 140 minút, niektoré až 180–220 minút.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Maďarsko #Rakúsko #búrky