Merkelová ocenila Srbsko za pokrok vo vzťahoch s Kosovom i Albánskom

Nemecká kancelárka, ktorá v stredu večer začala návštevu Srbska, ocenila pripravenosť Belehradu na dialóg s Kosovom v záujme normalizácie bilaterálnych vzťahov.

08.07.2015 22:51
Serbia Merkel Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s predsedom srbskej vlády Aleksandarom Vučičom na návšteve v Belehrade.
debata (13)

Súčasne na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom srbskej vlády Aleksandarom Vučičom pripomenula, že tomu tak vždy nebolo, čo si podľa nej zaslúži ocenenie.

Merkelová ponechala otvorené, kedy môže Srbsko ako kandidátska krajina na členstvo v Európskej únii rátať s otvorením prístupových rokovaní.

Ocenila však novú kvalitu v srbsko-albánskych vzťahoch a prisľúbila podporu Berlína pri aktuálnych hospodárskych reformách v krajine, ako aj pri riešení problematiky migrantov. Srbský premiér sa Angele Merkelovej poďakoval ako „kľúčovej postave stabilizácie pomerov na Balkáne". Zároveň zdôraznil, že nemecká kancelárka našla vždy, keď sa Srbsko ocitlo v problémoch, spôsob, ako mu pomôcť. „Neprosíme Nemecko o almužnu, ale o pomoc, aj vo veciach know-how," citovala Vučičove slová agentúra APA.

Vučič potvrdil odhodlanie Belehradu pokračovať v európskej ceste, avšak nepožiadal Merkelovú o otvorenie prvej kapitoly prístupových rokovaní. Tie sa formálne začali začiatkom minulého roka, avšak bez toho, aby sa otvorila čo i len jediná kapitola.

Na margo utečencov pribúdajúcich v Srbku Vučič povedal, že Srbsko potrebuje v tejto súvislosti pomoc Európy a Nemecka.

Štvrtkový program Merkelovej návštevy obsahuje stretnutie s predstaviteľmi mimovládnych organizácií a prijatie u prezidenta Tomislava Nikoliča. Po ukončení návštevy Srbska sa nemecká kancelárka letecky presunie do hlavného mesta Bosny a Hercegoviny Sarajeva.

Angela Merkelová absolvovala už pred príletom do Belehradu nabitý program v albánskej Tirane. Nemecko a Albánsko sa pri tejto príležitosti dohodli na zintenzívnení vzájomnej spolupráce v utečeneckej politike v súvislosti s vysokým počtom odmietnutých žiadateľov o azyl z tejto krajiny. Ubezpečila o podpore Albánska v jeho úsilí stať sa plnoprávnym členom Európskej únie a poznamenala, že sa všeobecne uznáva veľký pokrok, ktorý Albánsko dosiahlo. Perspektíva vstupu do EÚ pre balkánske krajiny je dôležitá pre mier a stabilitu v regióne. Je aj v záujme Nemecka, aby sa táto perspektíva mohla realizovať, vyplynulo z jej slov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Angela Merkelová #Kosovo