Britské cestovné kancelárie odvážajú turistov z Tuniska

Britské cestovné kancelárie začínajú sťahovať svojich klientov z Tuniska po tom, čo londýnske ministerstvo zahraničia vo štvrtok varovalo, že v krajine hrozia ďalšie teroristické útoky.

10.07.2015 11:43
Tunisko, Foto:
Zakryté telá na pláži v Súse, kde sa odohral útok.
debata (1)
V Tunisku je teraz na dovolenke vyše 3000 turistov z Británie, väčšina z nich sa domov vráti už v piatok alebo v sobotu. Aerolinky pre nich vypravili zvláštne lietadlá.

Ministerstvo zahraničia oznámilo, že podľa zistení tajných služieb je ďalší teroristický útok v Tunisku vysoko pravdepodobný, a odporučilo britským turistom, aby sa ihneď obrátili na cestovné kancelárie so žiadosťou o návrat. Šéf diplomacie Philip Hammond uviedol, že nevie o nejakej konkrétnej bezprostrednej hrozbe, nové odporúčanie je podľa neho napriek tomu na mieste.

Evakuáciu turistov z Tuniska zatiaľ nechystá Česko ani Nemecko.

Letecká spoločnosť Monarch napríklad plánuje od piatkového večera do soboty štyri mimoriadne lety z Tuniska do Británie. Cestovné kancelárie Thomson a First Choice dokonca zo severoafrickej krajiny sťahujú aj všetkých svojich zamestnancov a delegátov a zrušili všetky zájazdy do Tuniska až do konca tejto turistickej sezóny, teda do 31. októbra.

Tunisko každoročne navštevovali státisíce Britov. Tridsať z nich zomrelo minulý mesiac v Súse, kde zaútočil tuniský atentátnik. Značná časť dovolenkárov potom krajinu opustila a tí, ktorí mali dovolenku v pláne, svoje rezervácie hromadne rušili. Podľa združenia britských cestovných kancelárií ABTA je teraz v Tunisku s cestovnou kanceláriou asi 3000 Britov, zatiaľ čo v čase atentátu to bolo 20 000.

Tuniský veľvyslanec v Británii Nabíl Ammar opatrenia britského ministerstva zahraničia kritizoval. „To je to, čo teroristi chcú,“ povedal stanici BBC. Podľa neho kvôli odlivu turistov budú zatvárať niektoré hotely a ľudia prídu o prácu. „Beznádej je prameňom terorizmu,“ dodal.

Útok v Súse sa odohral 26. júna. Spáchal ho dvadsaťtriročný Sajfaddín Rizkí, ktorý podľa vyšetrovateľov prešiel výcvikovým táborom radikálov v Líbyi. Jeho obeťami sa stali výlučne zahraniční turisti: okrem 30 Britov prišli o život aj traja Íri, dvaja Nemci a po jednom občania Belgicka, Portugalska a Ruska. Atentátnik zranil aj štyri desiatky ďalších ľudí, potom ho zastrelila polícia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #turisti #Veľká Británia #Tunisko #teroristické útoky