Nedáme sa zastrašiť, znie z Talianska po útoku na jeho konzulát v Káhire

Najmenej jedného mŕtveho a deväť zranených si podľa hovorcu egyptského ministerstva zdravotníctva vyžiadala explózia, ktorá vážne poškodila budovu talianskeho konzulátu v centre Káhiry.

11.07.2015 09:01 , aktualizované: 12:53
debata (1)

Zatiaľ nie je jasné, kto má útok na svedomí. Výbušniny, ktoré boli zrejme nastražené v aute, explodovali v čase, keď bol konzulát zatvorený.

„Taliansko sa nenechá zastrašiť,“ uviedol na twitteri šéf talianskej diplomacie Paolo Gentiloni. Informoval, že pred budovou konzulátu vybuchlo až 250 kíl trhaviny.

Po explózii sa zrútila takmer celá predná stena budovy konzulátu, okná vyleteli z pántov. Výbuch poškodil aj okolité domy a vodovodné potrubie, a tak bola najbližšia oblasť zaplavená.

Taliansky konzulát sa nachádza na dopravnej tepne spájajúcej Ramsesovo námestie so stredom egyptskej metropol. Aj počas víkendového rána bolo v pôstnom mesiaci ramadán v okolí mnoho áut, mikrobusov i chodcov.

K rôznym atentátom v Egypte sa v poslednej dobe prihlásili islamskí radikáli, ktorí si dali za cieľ zvrhnúť vládu. Koncom minulého mesiaca pri bombovom atentáte v Káhire zomrel generálny prokurátor Hišám Barakát. Minulý týždeň prišlo o život skoro 120 ľudí na Sinajskom polostrove počas útokov islamských extrémistov na armádne posty a pri následných bojoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Egypt #explózia