Skutočná diskusia v Rusku neexistuje

"Ruská vláda kontroluje všetky federálne televízie. Ak sa vám aj podarí dostať von iný odkaz, je pochovaný pod neustálou záplavou mýtov,“ opisuje propagandu Kremľa šéf informačnej kancelárie NATO v Moskve Robert Pszczel. Rozhovor s ním vznikol pre projekt Defence Matters, na ktorom sa podieľa aj denník Pravda.

12.07.2015 20:00
Robert Pszczel Foto:
Šéf informačnej kancelárie NATO v Moskve Robert Pszczel.
debata (316)

Existuje v súčasnosti nejaká nádej pre vzťahy NATO-Rusko?
Z objektívneho hľadiska neexistuje dôvod, aby boli vzťahy Severoatlantickej aliancie a Ruska konfrontačné. V skutočnosti si nikto v NATO nemyslí, že v oblasti bezpečnosti by sme mali byť v nejakom zásadnom konflikte s Moskvou. Prečo? Lebo NATO sa Ruska neobáva. Prečo? Lebo roky sme spolupracovali. Pri pohľade na zoznam klasických bezpečnostných výziev vidíme, že pohľad na ne máme rovnaký. Je to dlhší zoznam ako to, na čom sa nezhodneme. Sú to ruské činy a ruská rétorika, ktoré vykresľujú alianciu a jej kroky ako akúsi výzvu pre Moskvu. Keď počúvate túto propagandu, a inak sa to nazvať nedá, tak veci, ktoré v nej o NATO zaznejú, na 90 percent nie sú pravdivé. Aliancia odpovedá na mýty, ale je ich toľko, že sa to nedá pri všetkých. Kroky Ruska na Ukrajine a anexia Krymu boli jednoznačným porušením medzinárodného práva. Nevidíme žiadny náznak toho, že by Rusko chcelo zmeniť svoju rétoriku, takže je to problém. Stále dúfam, že s trocha iným myslením by sme boli v inej situácii, ale musíme byť realistickí. Nádej je dôležitá, ale nie, keď ide o základy politiky.

Áno, ale ľudia nerozumejú politike. Keď odpovedáte na mýty o takzvanej expanzii NATO, kto počúva, čo aliancia hovorí?
Jednou z hlavných výziev je jednoducho nezáujem. Ľudia sa zaoberajú mnohými vecami, ako je stav ekonomiky či zdravotníctva. Možno je aj dobre, že sa každodenne neobávajú o bezpečnosť. Je však rozdiel medzi Ruskom a našimi krajinami. Ich informačný priestor nevyzerá ako náš. Ruská vláda kontroluje všetky federálne televízie. Ak sa vám aj podarí dostať von iný odkaz, je pochovaný pod neustálou záplavou mýtov. V posledných desiatich rokoch klesali sympatie k NATO a USA a Európskej únii. Najnovšie štatistiky hovoria, že 80 percent Rusov si myslí, že západná politika ich krajine škodí. My sa nepúšťame do vlastnej propagandy. Odpovedáme na propagandu vysvetľovaním. Ale keď sa vrátim k vašej otázke, skutočne to nie je jednoduché. Som presvedčený, že keby sme mali k dispozícii rovnaké podmienky, mohli by sme viesť skutočnú diskusiu. Skutočná diskusia však v Rusku neexistuje, nie je to férová súťaž. Takže áno, je to problém.

Celková atmosféra je taká, že NATO už nie je len organizácia, s ktorou si Rusko v niečom nerozumie. Aliancia je prezentovaná ako zlá vec, ktorá môže za všetky hriechy sveta.
Robert Pszczel, šéf informačnej kancelárie NATO v Moskve

Ako ďaleko je Rusko ochotné zájsť. Gruzínsko, Krym a potom…?
Neviem odpovedať na túto otázku. Dokonca podľa mňa na ňu nevedia odpovedať ani Rusi, pretože rozhodnutia nie sú dostatočne transparentné. Spomeňte si na Krym. Môžeme sa iba domnievať na základe ruských krokov. A keď sa pozriem na dianie na Ukrajine, tak neboli veľmi nápomocné. Ak to poviem veľmi jemne. Je niekoľko vecí, ktoré by Rusko mohlo urobiť, aby okamžite pomohlo. Ako napríklad prestať podporovať separatistov. Na ruskom internete sú videá, na ktorých sa s pomocou miestnych úradov organizujú dobrovoľníci, ktorých posielajú do Donbasu. Verejne sa to deje vo viacerých mestách v Rusku. A čo hranice s Ukrajinou? Je jasné, že hranica neexistuje. Prečo? Lebo Moskva pre to nič nerobí. Základnou otázkou je, či Rusko rešpektuje suverenitu Ukrajiny. Nevyzerá to tak. Máme problém, pretože Rusko skutočne spochybňuje pravidlá. Spochybňuje základy, na ktorých je roky postavený mier v Európe. A to si vyžaduje odpoveď.

Môže dôjsť k situácii, že Rusko by zamedzilo aliancii prístup do určitých častí východného krídla NATO?
Severoatlantická aliancie má schopnosti a prostriedky, ako sa chrániť. Odpoveď na túto hypotetickú otázku je: Ani len na to nepomyslite. Z pohľadu NATO sú hranice krajín aliancie hranicami NATO. Diskusia o takej otázke však vôbec nie je dobrá myšlienka, lebo je to veľmi nebezpečné uvažovanie.

Diskutuje sa však o tom, rovnako ako o hybridnej vojne.
NATO sa posledných 70 rokov zaoberá tým, ako poskytovať najlepšiu formu obrany. Pracujú na tom najlepšie hlavy v krajinách aliancie. Samozrejme, že diskutujeme o hybridnej vojne. Musíme sa zoberať niečím, čo nie je viditeľný útok, ale napriek tomu je to istým spôsobom invázia. Preto sme prijali potrebné kroky a máme Akčný plán pripravenosti. Cvičíme, máme nové koncepty, integrujeme niektoré prvky velenia na území východného krídla. Riešime kybernetické hrozby. Zabezpečiť obranu aliancie je permanentná práca. Nechceme, aby si niekto, čo len na chvíľu myslel, že existuje šanca na agresiu proti krajine NATO. Odpovedala by na to celá aliancia.

V Moskve máte náročný post. Zmenilo sa za posledný rok to, ako vás ľudia v Moskve vnímajú?
K zmene došlo. V niečom je dramatická, v inom nie. NATO nikdy nebolo v Rusku populárne. Pravda však je, že pred niekoľkými rokmi sa Moskva na alianciu pozerala s otvorenejšou mysľou. Univerzity, mimovládne organizácie s nami mnoho ráz nesúhlasili, ale chceli sa podieľať na podujatiach a diskutovať. Aj teraz by to tak bolo, ale nedeje sa to. Boja sa. Celková atmosféra je taká, že NATO už nie je len organizácia, s ktorou si Rusko v niečom nerozumie. Aliancia je prezentovaná ako zlá vec, ktorá môže za všetky hriechy sveta.

odkaz
Defense Matters, NATO

Projekt Defence Matters vznikol v spolupráci s európskymi médiami OnAlert (Grécko), Foreign Policy (Rumunsko), LETA News Agency (Lotyšsko)

© Autorské práva vyhradené

316 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Defence Matters #Robert Pszczel