Chaos na západe Ukrajiny: Ozbrojenci sa po útoku v Mukačeve polícii nevzdali

Ukrajinská polícia ďalej vyjednáva s ozbrojencami, ktorí v sobotu zaútočili v Mukačeve na západe krajiny a ktorí sa zatiaľ odmietajú vzdať. Incident niektoré médiá označujú ako boj o vplyv v západoukrajinskej Zakarpatskej oblasti medzi nacionalistickým hnutím Pravý sektor a miestnymi kriminálnymi skupinami.

12.07.2015 14:47
Mukačevo, útok Foto:
Podľa polície použili útočníci okrem strelných zbraní aj granáty.
debata (276)

Násilnosti si vyžiadali zrejme tri obete: dvaja zabití sú príslušníci Pravého sektora, treťou obeťou je civilista. Ďalší štyria civilisti a šesť policajtov je zranených. Do Mukačeva odcestovala dvojica pozorovateľov z misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Ukrajinská tajná služba SBU na svojom webe uviedla, že je pripravená podniknúť všetky kroky, aby prinútila obkľúčených ozbrojencov vzdať sa. Ministerstvo vnútra sľúbilo, že ich prevezie do Kyjeva, kde sa podrobia spravodlivému a nestrannému vyšetrovaniu. Útočníci už oznámili, že sú ochotní sa vzdať, ak im dá na to rozkaz šéf ultranacionalistov a poslanec ukrajinského parlamentu Dmytro Jaroš.

SBU a ministerstvo vnútra sa obrátili na Jaroša, aby svojich stúpencov k zloženiu zbraní vyzval a tým ochránil životy miestnych obyvateľov. Úrady už v sobotu nariadili oblasť stretov evakuovať. Prokuratúra podľa agentúry Interfax-Ukrajina zatiaľ udalosť vyšetruje ako „akt teroru“.

Bojuje sa v Mukačeve o vplyv?

Incident v sobotu podľa ruskej agentúry TASS sa začal ako spor o vplyv v Mukačeve medzi Pravým sektorom a jeho odporcami. Ozbrojenci zaútočili aj na policajtov, ktorí prišli na miesto. Asi dvadsať útočníkov následne z Mukačeva utieklo do lesov pri neďalekej obce Lavky, kde sú v obkľúčení. Počas prestrelky a úteku bolo zničených niekoľko policajných áut, základňa dopravnej polície i čerpacia stanica. Ukrajinská polícia uviedla, že útočníci použili okrem strelných zbraní aj granáty.

Pravý sektor vo vyhlásení tvrdí, že jeho členov napadli banditi napojení na miestneho zákonodarcu Michalja Laňu. Ten sa od prípadu dištancoval a hovorí, že ide o provokáciu. Do Mukačeva v nedeľu podľa portálu ukr.media prišli dvaja pozorovatelia OBSE s tlmočníkom, aby situáciu v meste preverili. V pláne majú okrem iného aj stretnutia s miestnymi politikmi a obyvateľmi. Do oblasti údajne odcestoval aj Jaroš, aby dozeral na spravodlivé vyšetrovanie.

Podľa médií odletel z Kyjeva do Užhorodu, ktorý sa nachádza pri slovenských hraniciach. Situácia v Mukačeve očividne vyhrotila vzťahy medzi Pravým sektorom a vládnymi úradmi. Nacionalistické hnutie už v sobotu začalo burcovať svojich stúpencov a zvolalo do Kyjeva demonštráciu. Jaroš na internete napísal, že za udalosťami na západe Ukrajiny stojí okrem iných Laša a žiada jeho zadržanie. Chce tiež, aby vláda odvolala vedenie miestnej polície a aby z funkcie odišiel ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

Medzitým Pravý sektor podľa TASS oznámil, že armáda začala do Mukačeva premiestňovať ťažké zbrane a že sa jeho členovia pokúsili vojenský konvoj zablokovať. Nakoniec vraj však od blokády ustúpili, pretože vojaci so zamaskovanými tvárami boli pripravení strieľať. Mukačevo leží na západe Ukrajiny na hraniciach s Poľskom a Slovenskom. Počas medzivojnového Československa bolo súčasťou Podkarpatskej Rusi.

276 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Pravý sektor #Mukačevo