Malala Júsafzajová otvorila školu pre deti sýrskych utečencov

Najmladšia laureátka Nobelovej ceny za mier Malala Júsafzajová oslávila v nedeľu svoje 18. narodeniny. Pri tejto príležitosti otvorila v Libanone školu pre dievčatá z rodín sýrskych utečencov.

12.07.2015 21:40
Malala Júsafzajová Foto: ,
Malala Júsafzajová otvorila dievčenskú školu pre rodiny sýrskych utečencov.
debata (8)

„Rozhodla som sa byť v Libanone, pretože si myslím, že je potrebné nechať zaznieť hlasy sýrskych utečencov, ktoré boli dlhodobo ignorované,“ povedala Malála v slávnostne vyzdobenej učebni novej školy. Pri tejto príležitosti vyzvala predstaviteľov krajín sveta, aby „investovali do kníh namiesto nábojov“.

Škola, postavená v libanonskom údolí Bikáa neďaleko sýrskych hraníc, je určená pre 200 žiačok vo veku 14 až 18 rokov. Projekt financovala jej nezisková organizácia Malala Fund, ktorá sa špecializuje na podporu lokálneho vzdelávania.

Na území malého Libanonu žije asi 1,2 milióna z celkového počtu štyroch miliónov utečencov zo Sýrie, ktorí sa pred občianskou vojnou uchýlili do susedných krajín. Takmer polovicu zo Sýrčanov v Libanone tvoria deti a mládež v školskom veku, ale len pätina z nich chodí do školy.

Pakistanka Malála Júsafzajová sa dostala do povedomia medzinárodnej verejnosti, keď v roku 2012 utrpela vážne zranenia pri útoku Talibanu v jej rodnom údolí Svát. Islamisti sa jej chceli pomstiť za to, že bojovala za právo dievčat na vzdelávanie.

Z ťažkých strelných zranení hlavy sa liečila v Británii, kde aj potom zostala žiť a študovať. Vlani sa stala doposiaľ najmladšou laureátkou Nobelovej ceny za mier.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #Malala Júsafzajová #sýrski utečenci